Koffie met een verhaal

TOLBERT Dorothy Ngarina kwam vijf jaar geleden naar Tolbert. Daar woont ze met haar man Harro Boekhold. Ze hoopte aan de slag te kunnen in haar beroep als docent. Dat bleek moeilijker dan gedacht. Dorothy ging niet bij de pakken neerzitten en realiseerde samen met haar echtgenoot een plan dat ze al langer voor ogen hadden.

Dorothy importeert koffie uit het gebied waar ze geboren is. Mount Kilimanjaro in Tanzania. Daar ontmoette ze ook haar man Harro, die daar een koffietour voor toeristen opzette. ,,De meeste boeren voorzien daar in hun levensonderhoud met het telen van koffiebonen”, vertelt ze in een videogesprek. ,,De boeren waar wij onze koffie van importeren, ken ik ook allemaal omdat ik daar ben opgegroeid.”

Koffie importeren

Harro Boekhold woonde en werkte een aantal jaren in Tanzania. ,,We hebben altijd gezegd dat we ooit de koffieboeren daar wilden helpen en de koffie naar Nederland wilden importeren. Daar ging veel tijd overheen. De koffie van Mount Kilimanjaro is erg gewild en wordt vaak meteen opgekocht door grote spelers uit Japan en Amerika. Een jaar geleden is het ons gelukt om dit toch voor elkaar te krijgen en deze koffie naar Nederland te halen.”

Erfgoed

De koffiebonen worden in Nederland gebrand. Deels in Veenhuizen en deels in Amsterdam. Erfgoed komt hier bijeen en dat is iets wat Dorothy erg mooi vindt. ,,De Kilimanjaro staat op de werelderfgoedlijst en Veenhuizen op de nominatie om daar ook op te komen. Dolce Alchemia die in Amsterdam de koffie voor ons brandt, doet dat op houtvuur. Dat is industrieel erfgoed. Ik vind het belangrijk dat we dat in ere houden en bewaren.”

Toen ze vijf jaar geleden naar Nederland kwam verbaasde ze zich wel over de koffiegewoonten hier. ,,De Nederlandse koffie is heel basic. Mensen zijn hier gauw tevreden. Ze zien koffie als een heel gewoon iets. Terwijl je koffie eigenlijk zou moeten drinken als een goed glas wijn of whisky”, lacht ze.

Geen grote koffieboeren

Van ieder pak koffie dat ze verkoopt wordt een euro opzij gelegd om een weeskind in de streek naar de school te kunnen laten gaan die door haar vader en schoonvader is opgezet. Om een kind naar school te laten gaan is er 350 tot 500 euro aan schoolgeld nodig. ,,Inmiddels hebben we een weeskind kunnen steunen”, zegt Harro. ,,Je moet klein beginnen. Het is een technische school waar kinderen onder andere een opleiding tot naaister of elektrotechnicus kunnen volgen. En er is inmiddels ook een ICT-richting. Hopelijk is het in de toekomst ook mogelijk een opleiding tot koffie-entrepeneur te starten. Dus niet alleen koffie verbouwen, maar alles wat met koffie en ondernemen te maken heeft. Het zijn ook geen grote koffieboeren waar de bonen van Dorothy’s koffie vandaan komen. De meeste boeren hebben niet meer ruimte dan een achtertuin waar ze hun koffie op verbouwen. De meeste koffieboeren moeten rondkomen van weinig. Alleen een goede prijs voor de koffie bieden is niet genoeg. Ontwikkeling is ook belangrijk.”

Medium roast, dark roast en extra dark roast

Haar koffie met een verhaal verkoopt Dorothy via haar website. ,,De bonen zijn er als medium roast, dark roast en extra dark roast. En we hebben ook snelfiltermaling. Dat malen we op de dag dat het verstuurd wordt, zodat het zo vers gemalen mogelijk bij de klant komt. Ik verkoop op de site onder andere ook Abel Tasmankoekjes van bakkerij Dijkstra uit Lutjegast. Bij die bakker wordt mijn koffie ook verkocht.”

Niet alleen via de site en de bakkerij in Lutjegast is de koffie van Dorothy verkrijgbaar. De koffie wordt geschonken bij Barnie’s in de Tolberterstraat in Leek en is te koop bij Jouw Snuffelkast (eveneens in de Tolberterstraat.) Voor meer informatie over de koffie en de mogelijkheden, kijk op de site: www.dorothyscoffee.nl

Tekst Mariëlle de Vries