Politie waarschuwt voor WhatsApp-fraude

De politie waarschuwt voor WhatsApp-fraude. Bij WhatsApp-fraude of sms-fraude vraagt een familielid of goede bekende u per WhatsApp of sms om op korte termijn een flink bedrag over te maken. Het blijkt echter geen familielid of goede bekende te zijn, maar een oplichter.

Oplichters zijn er vaak heel goed in om u te laten geloven dat ze écht uw dochter, broer of goede vriend zijn. Ze appen of sms'en over uw kinderen, uw werk of iets wat onlangs is gebeurd. De oplichter heeft deze gegevens gevonden op internet. Op Marktplaats waar u iets verkocht heeft, op Facebook of bijvoorbeeld LinkedIn. Deze vorm van fraude komt op WhatsApp verrreweg het meeste voor, maar kan ook plaatsvinden via sms of e-mail

Herkennen

Hoe herken je deze vorm van fraude? Een goede bekende of familielid vraagt om geld over te maken. Dat moet altijd snel en het gaat om forse bedragen. Er moet een rekening worden betaald, de website van de bank ligt eruit of de persoon is bestolen in het buitenland. Er wordt beloofd dat het geld natuurlijk snel wordt terugbetaald.

Een ‘bekende’ gebruikt een onbekend nummer. Meestal appt of sms't iemand eerst dat hij of zij (tijdelijk) een nieuwe telefoonnummer heeft. Er is een bekende foto gekoppeld aan het nummer, waardoor het betrouwbaar lijkt.

Bel de persoon op het nummer dat bekend is

De ‘bekende’ vermijdt ander contact. Telefonisch contact of kritische vragen (om te checken of het écht uw zoon is) worden handig vermeden. Iemand moet net in vergadering, zijn dochtertje ophalen of de verbinding valt weg.

Twijfelt u of de 'bekende' bekend is? Bel de persoon op het nummer dat bij u bekend is. Stel persoonlijke vragen die alleen de bekende of het familielid kan weten. Ga na of het rekeningnummer dat wordt genoemd inderdaad van de bekende of het familielid is. Belt de 'bekende' met een nieuw nummer? Google het telefoonnummer. Misschien is het nummer gemeld en al eerder gebruikt voor fraude.

Online fraude komt heel veel voor. Bent u erin getrapt? U bent zeker niet de enige en het kan iedereen overkomen. Schaamte is nergens voor nodig. U heeft te maken met professionele (cyber)criminelen.

Aangifte

Als u van mening bent dat u slachtoffer bent geworden van WhatsAppfaude, is het advies om via politie.nl aangifte te doen. Het neemt minder tijd in beslag en de aangiftes komen direct bij de juiste afdeling terecht. Als u aangifte wilt doen via internet moet u wel beschikken over DigiD. U kunt natuurlijk ook via uw plaatselijke politiebureau aangifte doen, belt u dan met 0900-8844 voor het maken van een afspraak. Let op: Wanneer iemand uw identiteit gebruikte of als uw Whatsapp account is misbruikt om hiermee anderen op te lichten, dan kunt u hiervan géén online aangifte doen. Neem hiervoor contact op met de politie via 0900 – 8844.