Post- en Telegraafkantoor - Historisch correct

Vroeger noemde men het gewoon Postkantoor. Tegenwoordig noemen veel mensen het gebouw ‘het oude Postkantoor’. Want het staat er nog. In 1916 werd het gebouwd. In de gevel staat de naam verwerkt: ‘Post-en Telegraafkantoor’.

Het gebouw was een imposant gebouw voor het dorp Leek. Het werd gebouwd tegenover de Openbare Lagere School(OLS). En naast de woning van het hoofd van deze OLS. (Die ook op de foto staat. En er nog staat.) Het nieuwe gebouw werd in gebruik genomen door het Staatsbedrijf der Posterijen en Telegrafie.

Torentje

Pas in 1928 werd de naam van het bedrijf veranderd in Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie. De PTT dus. Naast het bedrijf was er ook nog een bedrijfswoning in het gebouw. En er was een torentje op het pand. Dat zit er nu niet meer op. Dat torentje was bestemd voor de draden van de telegrafie en telefonie. Die draden liepen tot in de jaren dertig bovengronds. De telefoonverbinding werd vroeger in het postkantoor tot stand gebracht. In Leek werd vanaf 1958 een automatische telefooncentrale in gebruik genomen. Als Postkantoor is het gebouw tot bijna het jaar 2000 in gebruik geweest. Post, pakketjes en brieven, kon je inleveren op het Postkantoor. Daar werd het gesorteerd, en vandáár werd het rondgebracht. Het was zo vanzelfsprekend, maar het is nu verleden tijd.

Postgiro

Tja, en dan was er ook nog een Postcheque-en Girodienst, later bekend als Postgiro. Als onderdeel van de PTT. De Girodienst was revolutionair: Je gaf gewoon opdracht aan de betaaldienst, en het werd uitgevoerd. Als de andere partij tenminste ook een rekening had. Tja, en dan mijn eigen ervaring met de Postgiro. De beroemde reclamekreet ‘Giroblauw past bij jou’ heeft ook op mij effect gehad. Ook ik kreeg een blauwe plastic koffer. En ja, de koffer heb ik nu nog. De Postgiro ging in1986 op in de Postbank. En in 2009 ging de Postbank op in de ING. De naam Postbank, en het blauw, verdween dan ook in 2009. Dat laatste maakte het Post-en Telegraafkantoor in Leek niet meer mee.Het pand werd 1998 verkocht. De nieuwe eigenaar, Van Hoogen Assurantiën,knapte het pand in oude stijl op en betrok het. Dochteronderneming Hypotheek Centrum Leek kwam er ook in. Deze bedrijven kwamen onder de vleugels van Ramkema Assurantiën B.V. Daaronder vielen ook eenzelfde soort bedrijven in Oosterwolde. En sinds enkele maanden zijn de activiteiten uit Leek vertrokken naar Oosterwolde.

Albert Graansma