Het vroege werk van Anton Heyboer in Museum Nienoord

LEEK Museum Nienoord toont van 2 juni tot en met 4 oktober de tentoonstelling 'EXIST IN ME, het vroege werk van ANTON HEYBOER'. Alle ruim zeventig getoonde werken komen uit de Twin collectie, een privé verzameling van twee zusters.

Deze geldt als een van de belangrijkste particuliere Heyboer-verzamelingen ter wereld. De meeste werken zijn niet eerder publiekelijk getoond. Ook komen er unieke handschriften, originele foto’s van Nico Koster en filmmateriaal naar Museum Nienoord.

Anton Heyboer (1924-2005) is bij het grote publiek vooral bekend als excentrieke persoonlijkheid, die in Den Ilp samenwoont met zijn 'bruidjes'. Dit is nadat hij begin jaren tachtig de banden met de officiële kunstwereld verbreekt. Hij trekt zich terug in zijn eigen habitat en gaat leven volgens zijn eigen systeem, in primitieve omstandigheden, ver verwijderd van de opkomende consumptiemaatschappij. De massa-media richten zich vooral op zijn verschijning.

Toonaangevende collecties

Als kunstenaar is Heyboer een van de meest bewonderde 20e eeuwse schilders en etsers uit Nederland. De internationale musea verzamelen vooral werk uit zijn eerste fase, of later werk waarin hij hierop teruggrijpt. Het bevindt zich in toonaangevende collecties als het Museum of Modern Art (MoMA) in New York, het Haags Gemeentemuseum, het Amsterdams Stedelijk Museum, SFMoMA in San Francisco, The New Orleans Museum of Art, Museum of Fine Arts in Boston, British Museum en Tate Gallery in Londen, Haifa Museum of Art in Israël, MuHKA in Antwerpen, Ohara Museum of Art in Japan. Weinigen weten, dat hij in Drenthe besloot om kunstenaar te worden. De tentoonstelling bij zijn 15-jarig overlijden is mede om die reden in het Noordoosten van Nederland.

Ook Museum Nienoord kiest vooral vroeg werk. Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus.Er worden instaprondleidingen verzorgd door op zondag 21 juni en zondag 5 juli door Trees en Willy van Kleef, de bruikleengeefsters van de Twin collectie. Deelname gratis. Opgave via info@museumnienoord.nl