Konijnenpark Duizendknoop-vrij!

ZUIDHORN - Eén van de leukste parkjes van Zuidhorn is wel het Konijnenpark, gelegen tussen Hoendiep en de Spits. Kinderen kunnen spelen met de kabelbaan en het pontje, en veel mensen laten graag hun hond uit in het andere deel.

Zo ook Auke de Jong. Minstens twee keer per dag loopt hij daar zijn rondje. Enige jaren geleden viel hem op dat op één van de heuvels een plant groeide die binnen een paar weken manshoog werd. En deze plant breidde zich snel uit. Elk jaar nam de plant minstens drie maal zo veel ruimte in beslag. Twee jaar terug begon hij op alle plekken aan de westkant van het doorlopende schelpenpaadje alle nieuwe planten weg te plukken. ,,Genoeg is genoeg!” vond hij. Wat hem opviel was de enorme groeikracht van deze plant. ,,Ook al plukte ik hem dagelijks weg, hij bleef terugkomen.”

Japanse Duizendknoop

Vorig jaar ging Auke uitzoeken welke plant dat nu was. ,,Het was een hele schrik om te ontdekken dat het om Japanse duizendknoop ging. Wat je daar over leest is niet mis. Het één van de meest agressieve exotische planten die er zijn. Bijna niet uit te roeien, hij overwoekert alles en groeit dwars door muren heen. Ongelofelijk dat sommige mensen hem gewoon in de tuin hebben staan!”

Sindsdien heeft Auke zijn inspanningen opgevoerd. ,,In mijn meest optimistische buien denk ik, dat ik vorig jaar de duizendknoop in het park in ieder geval tot staan heb gebracht. Maar voor één persoon is het eigenlijk niet te doen, voor zo even tussendoor.”

Medestanders gezocht

Sinds afgelopen week, met het warme weer, is de duizendknoop weer volop aan het opkomen. “Als je op een plek twee dagen niet geweest bent, kan het al 70, 80 cm hoog staan!”

Auke zoekt medestanders die als zij de hond uitlaten, of gewoon een wandeling maken, per keer een tiental minuten willen helpen om de plant in te tomen. ,,Er zijn bovendien op internet de nodige recepten te vinden voor Duizendknoop. De jonge stengels kunnen gekookt worden en gegeten worden zoals rabarber. Daar is de plant ook familie van. Dus ook alle wildplukkers worden uitgenodigd om een maaltje te komen halen. Allemaal onder het motto: ‘If you can’t beat it, eat it!’. Er staat genoeg voor tientallenmensen!”

Als mensen belangstelling hebben om te helpen weghalen, of voor de wildpluk, wil Auke graag, op gepaste afstand, uitleggen waar de planten staan, en hoe ze te herkennen zijn. Bel of app naar 0637328170 voor een afspraak. ,,Het Konijnenpark écht Duizendknoop-vrij maken is misschien wel heel ambitieus. Maar met zijn allen kunnen we er wel voor zorgen dat deze plant het park niet gaat overnemen.”