Coach Leekster Eagles heeft vrede met beslissing KNVB

LEEK/RODEN – ,,Alles valt in het niet bij de coronacrisis.’’ Trainer-coach Martijn Alssema heeft vrede met de beslissing van de KNVB om alle competities in het amateurvoetbal abrupt te beëindigen. Daaronder valt ook het zaalvoetbal. Overigens wordt in de zaaleredivisie mogelijk nog wel gespeeld, dit vanwege de verdeling van Europese tickets. Zo gooit (gooide) Drachtster Boys/HR Piping bij de vrouwen hoge ogen.

Leekster Eagles was al weken koploper in de eerste divisie A. Door de 6-6 tegen concurrent Texel’94 werd de leidende positie geconsolideerd. De ontmoeting op het Waddeneiland was op vrijdag 6 maart en daarna werd er niet meer gespeeld. Beide clubs haalden in 16 duels 34 punten. Het Leekster doelsaldo (+35 om +32) was iets beter.

Niet gespeeld

De KNVB beschouwt het seizoen als niet gespeeld en ziet er dus vanaf om de koplopers te laten promoveren. De Eagles kunnen dus op zijn vroegst medio 2021 terugkeren in de eredivisie, waaruit ze in 2014 waren gedegradeerd. Martijn Alssema reageert nuchter: ,,We zaten de afgelopen weken wel een beetje in spanning wat de KNVB zou doen. Uitspelen van de competitie komt nicht im Frage, vind ik. Voor mij waren er twee opties: de huidige stand als eindstand met promotie voor de nummer 1 en degradatie voor de onderste. Of zoals nu is besloten, dus de competitie helemaal nietig verklaren.’’

‘Geen nare bijsmaak’

,,Ik vind’’, zo vervolgt de 35-jarige inwoner van Roden, ,,dat je voor promotie moet voetballen, al is dit wel een rare situatie. Maar ik hou er geen nare bijsmaak aan over. Voor mij als trainer komt de trein vast nog wel eens voorbij. Hoe de spelers reageerden? Een aantal is wel teleurgesteld. Voor Karim Layeb is de beslissing zuur. Hij is 31 jaar en wilde graag naar de eredivisie.’’

Alssema begint straks aan zijn derde seizoen als oefenmeester bij de westerkwartierders, zo was reeds afgesproken. Hij hoopt en verwacht dat het overgrote deel van de selectie doorgaat. Vooral in thuisbasis Sportcentrum Leek waren de withemden dit jaar vrijwel onverslaanbaar.

,,Tot eind april kunnen we helemaal niks doen en daarna zien we wel’’, besluit Alssema.

Hard gelag voor ambitieus PKC’83

Had Leekster Eagles in de eerste divisie A een minimale voorsprong op Texel’94, in de eerste divisie B stond BE’79 met nog zes duels voor de boeg elf punten voor op nummer twee ZVV Den Haag. Bovendien zat de club uit het Noord-Brabantse Berkel-Enschot nog in de landelijke bekerstrijd.

Ook voor PKC’83 (Topklasse F) is het KNVB-besluit een hard gelag. De ambitieuze Groninger zaalformatie van coach Bas Lulofs stond op de drempel van promotie naar de eerste divisie. ONR en Winsum, onder de streep in die klasse, handhaven zich.