Welke onderdelen van een auto zijn recyclebaar?

Aangeboden door: Overstappen.nl

Anno 2020 zijn er ontzettende veel auto’s op de weg te vinden in Nederland. Er zijn zelfs gezinnen in ons land die twee of nog meer van zulke voertuigen op de oprit hebben staan.

Als jij ook de bezitter bent van een auto dan is het natuurlijk van belang dat je het goed onderhoudt. Ook de jaarlijkse APK keuring zal hiervoor zorgen. Alsnog zal er een dag komen dat je trouwe vierwieler het niet meer doet. Mogelijk kun je de auto nog laten repareren, maar soms is het al te laat.

Je zult in zo’n geval natuurlijk een nieuwe auto moeten kopen, al kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van de fiets of van het openbaar vervoer. Als je toch een andere auto aanschaft dan zul je normaalgesproken de auto direct verzekeren. Hierbij moet je natuurlijk ook je autoverzekering vergelijken, want het is logischerwijs wel belangrijk om te kiezen voor de goedkoopste optie. Daarnaast zul je ook moeten betalen wat je met de kapotte auto gaat doen. Je kunt het naar het kerkhof voor auto’s brengen, wat natuurlijk de schroothoop is. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om specifieke onderdelen te verkopen.

Dit is mogelijk aangezien circa 85 procent van een auto gerecycled kan worden op een één of andere manier. Zo kunnen de onderdelen gebruikt worden in een andere auto, maar het is tevens mogelijk om ze te verwerken tot nieuwe producten. Logischerwijs zal het milieu hier profijt aan hebben, maar het zal ook zeker goed zijn voor jouw bankrekening. Door dergelijke delen te verkopen aan een ander kun je natuurlijk nog wat geld verdienen aan je overleden auto. Bovendien kun je hierbij in principe redelijk veel onderdelen verkopen, al moet je hiervoor nog wel een koper vinden.

Zoals eerder al genoemd is kan er maar liefst 85 procent van een auto gerecycled worden. Over het algemeen bestaat dit percentage met name uit ijzer. Dit komt doordat een auto voor een groot deel bestaat uit ijzer. Zo is de gehele carrosserie eigenlijk geproduceerd van ijzer. Het mooie hieraan is dat ijzer recyclebaar is, dus je kunt dit verkopen. Zo kan een autofabrikant het oude ijzer inkopen bij je. Deze producent van auto’s zal het ijzer dan gebruiken bij de productie van een nieuwe wagen. Voor hen is dit logischerwijs voordelig, waar jij dan ook van gaat profiteren.

Naast het ijzer van je kapotte auto kunnen de bumpers van het voertuig ook gerecycled worden. Het grote voordeel van de bumpers is dat ze op veel verschillende manieren recyclebaar zijn. Hiermee wordt bedoeld dat ze voor meerdere doeleinden hergebruikt kan worden. Zo kan een bumper na het recycleproces gebruikt worden in het ventilatiesysteem van een auto. Dit is nog maar één van de vele voorbeelden, want de bumpers zijn eigenlijk een perfect onderdeel om te recyclen. Naast het ventilatiesysteem kunnen de bumpers namelijk ook verwerkt worden in de wielkasten van een nieuwe auto. Bumpers zijn dus echt ideaal voor recycling, het kan zelfs volledig herwonnen worden.

Het ijzer en de bumpers van je oude auto zijn dus recyclebaar, maar ook de binnenzijde van je kapotte wagen kan gerecycled worden.  Hierbij kun je onder meer denken aan het purschuim van een autostoel, wat best eenvoudig hergebruikt kan worden. Voordat dit mogelijk is moet het eerst wel grondig schoongemaakt worden. Nadat de reiniging afgerond is kan het purschuim onder andere gebruikt worden als vulling in nieuwe autostoelen, maar ook in bijvoorbeeld sportmatten. Daarnaast kunnen de autostoelen ook gebruikt worden voor recycling. De vezels hiervan kunnen bijvoorbeeld verwerkt worden als vulling voor isolatiemateriaal, maar ook voor dempingsmateriaal is het geschikt.