'Je voelt nu wel hoe het is om beperkt te zijn in je vrijheid'

Lisa Venema (21) uit Leek studeert cultureel erfgoed aan de Reinwardt Academie, de Amsterdamse Hogeschool voor de kunsten.

Vlak voordat de Coronacrisis uitbrak, begon ze aan haar stage bij de gemeente Westerkwartier. Nu werkt ze vanuit huis en dat is aanpassen.

,,Het is een rare situatie”, vertelt ze via de telefoon. ,,Je stelt je erop in dat je ergens gaat stage lopen en na drie weken kun je niet meer vanaf kantoor werken en moet je vanuit huis aan de slag. Je hebt opeens een heel andere stage, dan de bedoeling was.”

Structuur en ritme

Iedere dag staat ze op tijd op om tussen half negen en negen uur aan de slag te kunnen gaan aan haar afstudeeropdracht, die ze in samenwerking met de gemeente Westerkwartier heeft bedacht. ,,Ik ga een projectplan voor de gemeente schrijven. Omdat ik nog in de eerste fase van mijn stage zit is dat voor mij heel erg zoeken. En je moet zelf structuur en ritme in je werkdag aanbrengen. Toen ik begon reisde ik naar Zuidhorn om daar te werken en dan was die structuur er eigenlijk vanzelf. Dat mis je nu.”

Met vragen kan ze via mail of telefoon bij collega’s terecht en ze krijgt goede ondersteuning van haar stagebegeleiders op het werk en van school. ,, Ze zijn gelukkig op afstand beschikbaar, maar omdat je niet bij elkaar zit, kan ik niet meteen een antwoord krijgen. Dan kun je soms niet direct door met je werk, maar daar heb ik alle begrip voor. Op dit moment zijn er belangrijkere zaken die spelen. Wat er nu op ons bord komt met de Corona-crisis is voor iedereen nieuw. Geen idee of ik hierdoor studievertraging oploop. Voor mezelf probeer ik er niet al te zwaar aan te tillen. Het is zoals het is. Ik probeer zoveel mogelijk initiatief te nemen en niet teveel stress te hebben van de hele situatie. Je moet er een weg in vinden. Het is lastig, maar ook een uitdaging.”

De studente is blij dat ze nog aan de slag kan voor haar stage. ,,Vriendinnen zijn veelal op publieksafdelingen van musea terechtgekomen. Dat is echt allemaal stil komen te liggen. Mijn afstudeerthema is participatie en diversiteit en dat is heel breed en leuk. Doordat ik bij de gemeente Westerkwartier mijn afstudeerproject doe kom ik met hele andere dingen in aanraking dan bij mijn minor publiek en media. Ik ben nu meer bezig met erfgoedbeleid en vergunningen en erfgoedrecht en dat vind ik erg interessant.”

Lastig

Voorlopig blijft ze thuis aan haar afstudeerproject werken en tussen de bedrijven door gaat ze even naar buiten om een luchtje te scheppen. ,,Dit blijft ons altijd bij”, zegt ze. ,,Soms vind ik het lastig om even een eindje met onze hond Pip te gaan lopen of naar de winkel te gaan. Je vraagt je toch af: kan dit wel, is dit wel goed om te doen. Ik wil niemand besmetten. En dat in het jaar dat we 75 jaar vrijheid vieren. Je kunt het natuurlijk niet vergelijken met de Tweede Wereldoorlog, maar je voelt nu wel hoe het is om beperkt te zijn in je vrijheid. Je wordt je heel bewust van je handelingen en van die anderhalve meter afstand.”