Contactloos boeken lenen bij bibliotheken Biblionet Groningen

Biblionet Groningen was vanwege de uitbraak van het coronavirus genoodzaakt de deuren van zijn 38 bibliotheken in de provincie Groningen te sluiten. Om zijn klanten toch van dienst te kunnen zijn, kunnen bij een toch groot aantal bibliotheken toch boeken, cd’s en dvd’s geleend worden. De boeken moeten online gereserveerd worden en kunnen alleen op een vooraf vastgesteld moment afgehaald worden.

Biblionet Groningen stelt daarbij de gezondheid van bibliotheekleden en -medewerkers voorop. Dat betekent niet alleen dat de richtlijnen van het RIVM in acht genomen worden, maar ook dat het een aantal duurt voordat gereserveerde boeken opgehaald kunnen worden. Biblionet Groningen wil er zeker van zijn dat het coronavirus zich niet via de uitgeleende boeken verspreidt.

Contactloos afhalen

Het afhalen zelf verloopt contactloos. Bibliotheekmedewerkers bellen om een afhaalafspraak te maken. Die dag zetten ze op een vooraf aangegeven plek een plastic tas met de gereserveerde boeken klaar. Deze tas kan contactloos meegenomen worden.

Biblionet Groningen heeft een speciale pagina op zijn website gemaakt voor de afhaalservice. Leden kunnen uitsluitend de in de bibliotheek aanwezige boeken reserveren.

Leden die niet naar de bibliotheek kunnen komen, kunnen vragen of boeken thuis worden bezorgd.

Dagelijks een video voor kinderen

Verder plaatst Biblionet Groningen elke dag om 14.00 uur een video voor kinderen op zijn YouTube-kanaal BiebLAB. ,,Dit is een kanaal waar zij leuke huis-tuin-en-keuken-opdrachten te zien krijgen, die ze thuis kunnen uitvoeren”, zegt Jolanda Robben van Biblionet Groningen.

Haar collega Marica van de Weerd: ,,En voor de deelnemers die normaal in het Taalhuis van de bibliotheek komen om te leren lezen en schrijven, zijn we op YouTube het Online Taalhuis gestart. Via video’s worden oefeningen voor thuis aangeboden. Deze video’s maken we in samenwerking met Noorderpoort, namens het Provinciaal Bondgenootschap.”