‘Ik hoop dat we er met zijn allen iets van leren’

Het zijn vreemde en zorgwekkende tijden. Het hele land staat op zijn kop. De economische gevolgen zijn nu al voor heel veel mensen voelbaar. ZZP’ers in alle sectoren staan onder druk. Annemarie de Bie uit Ezinge is zangeres en muzikante. Ze speelt als Celtann soloconcerten en maakt onderdeel uit van het duo Fling. Ook geeft ze les en dan vooral workshops.

De gevolgen van de Corona crisis zijn nu al voelbaar. ,,De agenda voor de komende tijd is behoorlijk leeg geveegd”, vertelt ze over de telefoon. ,,Voor sommige concerten zijn al alternatieve data gepland, maar voor veel ook niet. Dan maak je je toch wel zorgen. Hoe lang gaat dit duren. Ik denk niet dat we er met een paar weken zijn. Dit gaat maanden doorwerken.”

Raar en onwerkelijk

Zondag 15 maart, de dag dat besloten werd om alle horeca en scholen te sluiten, stond Annemarie met de Asassenachs te spelen in Pannenkoekhuis Onder de Vuurtoren op Ameland. ,,Om zes uur moesten de eigenaren ons optreden met pijn in het hart afkappen. Het was heel raar en onwerkelijk. Een beetje als oorlog. We moesten echt stoppen. Een hele vreemde gewaarwording, maar iedereen daar was heel lief voor ons.”


In deze hectische tijd zit de zangeres ook nog volop in de voorbereiding van een verhuizing. ,,De 23ste krijgen we de sleutel van het huis dat we onlangs in Uithuizen hebben gekocht. We wonen nu tussen de dozen. Gelukkig heb ik als zelfstandige een buffer op weten te bouwen en werkt mijn man 24 uur. Maar toch maak ik me wel zorgen. Hoe lang kunnen we vooruit. Wat dat betreft ben ik blij met de overheidssteun die door de regering is afgekondigd. Ook dat het inkomen van je partner en het hebben van een eigen huis niet mee wordt gerekend. Maar ik ben wel benieuwd hoe het gaat als die loketten waar je de steun aan kunt vragen straks open gaat. Hoe lang sta je dan in de rij, hoe lang duurt het voor dat je geld op je rekening hebt staan. Want ze zullen moeten toetsen of je daadwerkelijk ZZP’er bent. Ik ga ervan uit dat iedereen bij dat loket straks hartstikke zijn best doet om iedereen zo snel mogelijk te helpen. De gemeente Hogeland, waar wij naar toe verhuizen, staat me heel vriendelijk te woord bij vragen. Ik krijg snel en persoonlijk antwoord, echt heel bijzonder.” 

Bezuinigen

Annemarie voorziet dat het lang gaat duren voordat alles straks weer zijn ‘normale’ gangetje gaat. ,,De horeca moet straks ook weer opstarten en bezuinigen om het verlies van weken dicht zo klein mogelijk te houden. Het eerste waar dan op bezuinigd wordt is vaak live-muziek. Dat is nu eenmaal zo. Mijn ouders zijn ook muzikant en wonen op Aruba. Hun optredens daar zijn voor de komende tijd afgelast. In mei zouden ze naar Nederland komen om te spelen. Of dat door kan gaan is nog onduidelijk.”

Niet echt een vertrouwd gevoel

Zelf doet ze haar best om zo gezond mogelijk te blijven, ondanks alle onzekerheid. Fysiek en mentaal. ,,Dat moet. Er gebeurt zoveel tegelijk. Een huis kopen is sowieso al spannend. Nu helemaal. Ik denk dat we over een paar maanden pas echt doorhebben wat de gevolgen zijn. Nu zijn de supermarkten nog open. Hoe verstrekkend worden de maatregelen. Wat als er een lockdown komt. Dat je helemaal de straat niet meer op mag. Dat je elkaar niet de steun kunt bieden. Maar ik denk dat je ook moet vertrouwen dat de mensen waar je regelmatig op afgeeft, de juiste beslissingen nemen. We zitten vaak met zijn allen, soms terecht, te klagen over de overheid en dit zijn nu de mensen die we ineens moeten vertrouwen. Dat voelt gek. Vooral Wiebes die ook Groningen en de aardbevingsportefeuille heeft, laat niet echt merken dat hij begrijpt hoe het voor de (kleine) ondernemers is. Hij geeft mij niet echt een vertrouwd gevoel. Op tv klinkt hij ook een beetje onverschillig, vind ik. Maar goed, ik snap wel dat het niet makkelijk kan zijn om dit soort maatregelen en beslissingen te moeten nemen. Ik ben blij dat er een beslissing is genomen om de MKB ondernemers te helpen en ik hoop dat het goed geregeld wordt.”

Daar word je wel even stil van

Uit haar eigen omgeving krijgt de muzikante ook veel steun. Ze werd de afgelopen dagen regelmatig gebeld door mensen, die vroegen of ze iets voor haar en haar gezin konden betekenen. ,,Dat is echt hartverwarmend. En het zijn niet alleen mensen waar ik regelmatig contact mee heb. Sommigen zie ik een paar keer per jaar. Daar word je wel even stil van.”

Behalve onrustig, maakt de Corona crisis ook creatief. Komende zondag staat Annemarie onder haar artiestennaam Celtann in Andledon in Den Andel. Niet voor publiek, maar voor de camera. Samen met zus Margriet die de tweede stem zingt. Het concert is live te volgen via internet. ,,Ik had op Facebook geroepen of iemand iets leuks wist. Op dat moment was er sprake van dat evenementen met minder dan honderd personen nog door konden gaan. Dus iemand opperde een huiskamerconcert. Dat kan nu niet meer, maar we gaan dus streamen vanuit Andledon. Mijn workshops gaan niet door, maar als mijn individuele leerlingen een zanglesje willen dan kan dat. Je kijkt opeens heel anders tegen de dingen aan. Ik hoop dat we er met zijn allen iets van leren.”

Marielle de Vries