OM eist celstraf voor leegplunderen bankrekening moeder: 'Ze stierf in bittere armoede'

Voor het stelen van ruim twee ton van de rekening van zijn moeder is tegen een 53-jarige man uit Opende een celstraf van negen maanden geëist. Het slachtoffer overleed onlangs in bittere armoede, zei de officier van justitie<b>. </b>

De man kreeg in 2008 volmacht om de geldzaken van zijn moeder te beheren. Dit hield volgens de officier in dat hij ervoor moest zorgen dat de rekeningen van moeder werden betaald en zij in haar levensbehoefte werd voorzien. ,,En niet om zich toe te eigenen’’, zei de aanklager

Bezoek van de bank

In september 2014 kreeg de vrouw bezoek van twee bankmedewerkers. Er waren zorgen, omdat er bijna dagelijks forse bedragen van de rekening van de hoogbejaarde vrouw werd gepind. De pas werd uit voorzorg geblokkeerd.

De vrouw verscheen kort daarop met haar zoon bij de bank. Ze wilde de pas laten deblokkeren. De zoon was gevolmachtigd. De bankmedewerker opperde de dag-limiet van duizend euro te verlagen. De zoon werd volgens de medewerker furieus. De man ontkende dit op zitting.

Schulden

Het Openbaar Ministerie verwijt de verdachte dat hij vanaf maart 2014 tot september 2016 in meerdere porties de rekening van zijn moeder leeghaalde. De man zei zelf dat dit leningen waren. Door een echtscheiding en doordat zijn bedrijf op de fles ging, kwam hij in zwaar weer terecht.

De leningen zijn nooit op schrift gesteld. Een boekhouding hield de gemachtigde zoon niet bij. De man heeft naar eigen zeggen een schuld van meer dan een miljoen euro. Volgens de officier zag de verdachte geen andere uitweg dan het geld van zijn moeder hiervoor te gebruiken.

‘Bitter einde van haar leven’

In 2016 bleek de rekening van de vrouw leeg te zijn. De 2,5 ton die zij had was weg. Haar rekeningen waren onbetaald. Ze kwam hier achter doordat ze bijna uit haar woning werd gezet. Door een procedure starten kon ze dit tegengehouden.

De vrouw deed aangifte en zij onterfde haar zoon. De verdachte verbrak het contact. Dat deed haar vooral pijn, schreef ze kort voor haar dood in een brief aan de verdachte. ,,Een bitter einde van haar leven’’, zei de officier van justitie.

184.000 euro terugbetalen

De aanklager hield rekening met de ouderdom van de zaak en dat de man niet eerder is veroordeeld. Volgens hem heeft de verdachte in elk geval 184.000 euro gestolen. Dat bedrag is traceerbaar en moet hij aan de nabestaanden terugbetalen, vindt de officier.

De advocaat van de man pleitte voor vrijspraak, want de moeder had overal toestemming voor gegeven, zei hij. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.