Vertaalwedstrijd Grieks en Latijn op de Lindenborg

LEEK Traditiegetrouw stroomt op de laatste woensdag voor de voorjaarsvakantie de Lindenborg vol, nu met ca. 75 gymnasiasten uit klas 5 en 6 uit Groningen, Friesland en Drenthe, met bovendien leerlingen van het Carolus Clusius uit Zwolle en van het Vechtdal College uit Hardenberg, vergezeld door ca. 25 docenten klassieke talen.

 Tijd voor editie 9 van het Certamen Septentrionale, de Noordelijke Vertaalwedstrijd! De Lindenborg is er, mede dankzij hulp van veel eigen leerlingen, helemaal klaar voor! Er wordt begonnen met een ontspannend opwarmertje, zodat de tweeuurszit voor vertalen gemakkelijker vol te houden is. Voor Latijn moet een passage van Aulis Gellius gekraakt worden, Noctes Atticae 1.19 en voor Grieks is het Xenophon, Herinneringen aan Socrates, 3.11.2-3. Voor het eerst was een meerderheid van de leerlingen voor de eindtijd klaar! 

Na de zoals gebruikelijk luxueuze lunch met tussentijdse onderlinge evaluatie van de venijnige vertalingen heeft de Rijksuniversiteit Groningen iets origineels in gedachten waarvoor de gymzaal in een rotvaart is omgebouwd van wedstrijdlocatie naar echte escaperoom! De deelnemende leerlingen strijden in 15 teams en betonen zich superfanatiek! Fantastisch nieuw programmapunt! Daarna meer klassieke actie met de pubquiz, altijd goed voor krakende koppen en hilariteit, en een hoogtepunt van de dag.

Pubquizwinnaars: Eerste plaats is voor Combiteam Dollard College+Ubbo Emmius, Esdalcollege en Praedinius Gymnasium delen de tweede prijs en het Willem Lodewijk Gymnasium eindigde als derde.

Vertaling Latijn: 1Laura Burema, Willem Lodewijk Gymnasium Groningen 2. Kees Verstappen, Praedinius Gymnasium Groningen 3.Tom Couperus, Drachtster Lyceum Drachten

Vertaling Grieks: 1. Natasja van der Meer, Stedelijk Gymnasium Leeuwarden 2. Lotte Hof, Praedinius Gymnasium Groningen 3. Sebastian Bouma, Ubbo Emmius, Stadskanaal