Dansleraar Heiman Israëls - Column Historisch Correct

De Leekster dansleraar Heiman Israëls was bekend in de wijde omgeving. In de jaren dertig gaf hij dansles in vele dorpen in de omtrek van Leek. De oorlog maakte echter een abrupt einde aan zijn leven.

Heiman zijn vader, Levie Israëls, had een slagerij. In de Tolberterstraat. En de jonge Heiman hielp zijn vader in de slagerij. Zoals in die tijd gebruikelijk was. Maar zijn hart leek uit te gaan naar een ander beroep: Dansleraar. Ook zijn vrouw gaf dansles. Vaak gingen ze samen op pad om les te geven. En er ging ook vaak een accordeonist mee.

Het dansen verdreef het slagersvak. En na de dood van vader Levie werd de slagerij verkocht. Veel oudere Leeksters zullen trouwens de plek van die slagerij nog weten. De slagerij werd namelijk nog heel lang voortgezet door Berend Werkman.

Heiman heeft dansles gegeven in bijna alle dorpen die je in onze omgeving maar kunt vinden. Daarnaast werd hij veel gevraagd bij evenementen. Zoals bij de vieringen van koninginnedag. Maar ook bijvoorbeeld bij de motorenraces te Norg. Naast dansleraar was Heiman ook nog vertegenwoordiger van Singer-naaimachines. De jaren veertig begon. En de oorlog brak uit.

Stolpersteine

Het schijnt dat Heiman reeds een jaar vòòr het invoeren van de overheidsmaatregelen tegen de Joden uit de dancing te Midwolde verwijderd werd. Maar dat was nog maar het begin van de ellende. Hij werd opgepakt, weggevoerd en vermoord. Enkel omdat hij Joods was. En hij niet alleen. Ook zijn vrouw, Aaltje de Vries, die geboren was te Winschoten. En hun zoontje. Levie, zoals hij officieel heette. Maar bekend als Lowietje. Geboren in Leek in 1933. En Heiman’s moeder. En Heiman’s beide zussen, die geboren waren in Leek, maar daar al (lang) niet meer woonden. En zo zou ik nog verder kunnen uitweiden, over andere familieleden die ook slachtoffer zijn geworden.

De familieleden die uit Leek zijn weggevoerd worden herdacht met Stolpersteine, op de plek waar ze gewoond hebben. En er is nog een tastbare herinnering aan dansleraar Heiman Israëls: Een reklamebord met als tekst: “H. Israëls Gedipl. Dansleeraar lid v/h Ned. Genootschap van Beroepsdansleeraren”. Het bord is gevonden in een tuin aan de Schreiershoek. En het bord is nu te bezichtigen in museum “Het Joodse Schooltje” te Leek. Het laatste adres waar Heiman en zijn gezin woonden was A341. Straatnamen bestonden toen nog niet officieel. Het werd later Kerkweg 9. En tegenwoordig is dat De Dam. Waar nu terStal zit.

Albert Graansma