Eerste Abel Tasman Erepenning uitgereikt aan Richard Kempthorne

LUTJEGAST Burgemeester Ard van der Tuuk heeft zaterdag de allereerste Abel Tasman Erepenning uitgereikt aan Richard Kempthorne, burgemeester van het Tasman District 2007 – 2019.

De uitreiking van de erepenning vond plaats in de Nederlands Hervormde kerk van Lutjegast op de plek waar Abel Tasman ooit rondliep. Richard Kempthorne was uitgenodigd voor een informeel bezoek aan het Westerkwartier.

Kempthorne heeft zich als burgemeester van de Nieuw-Zeelandse zustergemeente Tasman District sinds zijn aanstelling in 2007 vele jaren ingezet voor het in stand houden van de herinnering aan het bezoek van Abel Tasman aan Nieuw-Zeeland in 1642. Vol energie en toewijzing is hij de drijvende kracht geweest achter tal van activiteiten die Abel Tasman betreffen. Op zijn initiatief werden de relaties vanuit Nieuw-Zeeland aangehaald en de banden verder geformaliseerd.

In 2014 heeft samen met toenmalig burgemeester Kor Dijkstra van Grootegast en burgemeester Graham Bury van Kingborough (Australië) het Abel Tasman Museum in Lutjegast geopend. In 2017 bezocht een Grootegaster delegatie zustergemeente Tasman District in Nieuw-Zeeland, waar Kempthorne burgemeester was. Namens Tasman District heeft hij de vriendschapsbanden opnieuw schriftelijk bekrachtigd, samen met de besturen van de voormalige gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn, zodat deze relaties meegenomen konden worden naar de nieuwe gemeente Westerkwartier.

Mede dankzij de inzet van Kempthorne kon tijdens het bezoek in 2017 een verzoeningsceremonie met de Maori plaatsvinden. De Maori hebben bij deze ceremonie een bijzonder geschenk cadeau gedaan aan de gemeente en het Abel Tasman Museum: een negen kilo zware jadesteen. Voor de Maori is dit een schat van enorme culturele en spirituele waarde. Dit cadeau mocht dan ook niet zomaar Nieuw-Zeeland verlaten. Dankzij onder andere de inspanningen van dhr. Kempthorne is dat toch gelukt.

Eind januari heeft de gemeenteraad ingestemd met het instellen van de Abel Tasman Erepenning. Goudsmid Roger Veldman, de ontwerper van de ambtsketen, heeft de erepenning gemaakt. Hijwas ook aanwezig in de kerk om een toelichting te geven op zijn ontwerp. Naast een erepenning heeft hij ook een speldje vervaardigd voor de winnaar van de erepenning.