Wat is belangrijk bij het kiezen van een mediator?

Aangeboden door: Offerte.nl

“Wat doet een mediator?” is een vraag die veel mensen stellen als ze het woord tegenkomen. Nou, eigenlijk valt dit heel eenvoudig te beantwoorden. Een mediator is een onafhankelijke partij die de leiding neemt bij mediation. Hij of zij zal ervoor zorgen dat alle partijen gezamenlijk tot een oplossing komen die aanvaardbaar is voor iedereen.

De Nederlandse Overheid stimuleert het gebruik van mediation, voornamelijk bij echtscheidingen waarbij kinderen betrokken zijn. Mediation wordt dan ook gezien als de manier om vechtscheidingen te voorkomen, terwijl advocaten dit eerder voornamelijk deden. Tegenwoordig zie je dat dit niet meer het geval is. In plaats daarvan maakt men nu liever gebruik van een mediator. Dit komt onder meer doordat de eigen bijdrage bij gesubsidieerde rechtsbijstand door de overheid lager is bij mediators dan bij advocaten waardoor mediation dus aanzienlijk goedkoper is dan een rechtszaak.

Toch hoeft mediation niet altijd succesvol te zijn. Er zijn namelijk meerdere factoren die invloed hebben op de succes van het proces. Het is bijvoorbeeld noodzakelijk dat alle partijen mediation willen, anders zal het niet gaan werken. Ook is het belangrijk dat de mediator goed is. Goed is natuurlijk een term dat lastig is om uit te leggen, maar een mediator moet onder andere bij jullie passen. Met andere woorden, er moet een klik zijn. Hiervoor kunnen jullie kiezen voor een kennismakingsgesprek met de mediator. Hieruit blijkt normaalgesproken al snel of er een klik is of niet.

Het is tevens van belang dat de mediator erkend is. Er zijn namelijk verscheidene aanbieders van mediation die helemaal niet erkend zijn door de overheid. Daarom kun je kiezen voor een MfN registermediator die de specialisatie familiemediation heeft. Het MfN register is dan ook erkend door de Nederlandse Overheid. Ook moet de mediator ingeschreven staan bij de Raad voor Rechtsbijstand, waarbij ook de specialisatie weer van belang is. Hierdoor weet je zeker dat de mediator voldoende kennis en ervaring heeft. Natuurlijk is het logisch dat jullie ook kijken naar de tarieven van de mediator. Veel aanbieders van mediation zijn hier onduidelijk over. Daarom is het aan te raden om een offerte aan te vragen zodat de prijs duidelijk wordt.