Leerlingen klas twee de Woldborg naar museum

GROOTEGAST Er is zoveel moois in de omgeving van Grootegast. De Woldborg wil graag de omgeving gebruiken om leren betekenisvoller te maken. Een aantal vakken in de verschillende leerjaren organiseren activiteiten buiten het klaslokaal.

Ook in klas 2 wordt er een lesprogramma gedraaid buiten de schoolmuren van de Woldborg. Voor het vak geschiedenis zijn er legio musea waar de Woldborg dankbaar gebruik van maakt. Onlangs ging klas 2B naar het Abel Tasman museum is Lutjegast.

Alvorens het bezoek hebben de leerlingen les gekregen over de ontdekkingsreizen van weleer. Hierin konden de ontdekkingsverhalen van Abel Tasman uiteraard niet ontbreken. Naast het bezoek aan het museum hebben de leerlingen een fietstocht gemaakt door het mooie landschap en een kerk bezocht.

Tijdens het bezoek aan de kerk werd het verhaal van Bernhard Johan Prott verteld. Bernhard ligt begraven in Lutjegast. Een verhaal wat het waard is om herinnerd te worden. Een man die onder meer leiding gaf aan het garnizoen om Bourtange tijdens het rampjaar 1672. Bommen Berend probeerde Bernhard om te kopen met 200.000 gulden (omgerekend zo’n 3 miljoen euro). Bernhard liet zich niet omkopen. ‘In de plaats van uw 200.000 gulden aan te nemen, beantwoord ik uw bezoek met 200.000 kogels’, zou Bernhard volgens de overlevering gezegd hebben tegen Bommen Berend.

Kortom, prachtige lokale verhalen gezien en gehoord. Voor de leerlingen, en ook voor de docent, een zeer leerzame activiteit.