Schaakclub Leek stevig op de derde plaats

Het eerste team van de schaakclub Leek behaalde afgelopen vrijdag een goede 5,5 - 2,5 overwinning tegen Lewenborg 1. Op papier waren de teams gelijkwaardig, en beiden misten een topspeler. Tijmen Hofstra scoorde als eerste een vol punt, na een speculatieve mataanval in een stelling met een toren minder.

Veldman was tevreden met een remise tegen een leeftijdsgenoot. Koole nam een gambiet van zijn tegenstander aan en voerde de pluspion in gedegen stijl naar de winst. Bij de 2,5 - 0,5 voorsprong bood Doller remise aan, wat zijn tegenstander accepteerde om te voorkomen dat hij na een afgeslagen aanval in een mindere stelling terecht zou komen. Johnny Albadeen won een stuk en liet zijn tegenstander daarna kansloos. Keizer gaf zijn partij op toen hij mat door Dame en Toren niet meer kon voorkomen. Issa Albadeen bracht een eindspel met Paard tegen Loper koel tot een remisestelling. De mooiste partij van de avond was die aan bord 1, waar Westerlaan zijn tegenstander langzaam maar zeker in de verdrukking bracht. Door een dreigende promotie van een vrijpion moest die zijn toren geven, waarna Westerlaan het materiaal voordeel rustig uitbuitte. Leek 1 staat nu stevig derde met 6 punten uit 4 wedstrijden, achter de beide koplopers SISSA 1 en Assen 1. De nummer 4 heeft 3 punten, zodat er een gat met de rest is geslagen.

Een week eerder werd Leek 1 in de beker met 3,5 - 0,5 uitgeschakeld door het topteam LOS, dat eerder Leek 2 had verslagen. Westerlaan noteerde als enige een remise, waar winst ook tot de mogelijkheden behoorde. Kuiper deed dit seizoen voor de eerste keer mee, speelde goed, maar liet de winst op een gegeven moment glippen. Een stunt met 2 - 2 was mogelijk geweest, maar de klasse van de Groninger ex-studenten kwam toch weer bovendrijven.

Het basisschoolschaakkampioenschap in de gemeente Westerkwartier wordt op zaterdag 8 februari vanaf 13.00 gespeeld in SLS De Stapsteen te Leek. Scholen kunnen teams van vier jeugdschakers aanmelden door een mail te sturen aan teijesmedinga@gmail.com .