Afsluiting Leekster Voetbalgala belooft spektakel

LEEK – De ontknoping van het 34ste Leekster Voetbalgala belooft zaterdagavond 11 januari topspanning. Met onder meer titelverdediger TLC, plaatsgenoot VEV’67, Marum, Roden en ONR zal Sportcentrum Leek ouderwets uit zijn voegen barsten. VEV-De Griffioen is om 18.00 uur de eerste kwartfinale, gevolgd door Marum-ONR, Roden-VAKO en TLC-Zevenhuizen. In de loop van de avond volgen beide halve finales en de grote finale.

De B-finale Westerkwartier-Ezinge, vrouweneindstrijd EKC-Nieuw Roden talententeam (beide teams gaan op herhaling) en volop amusement completeren het afwisselende programma. De tweede ronde trok zaterdag minstens 1200 belangstellenden. Het parkeren van de auto nabij het Sportcentrum bleek dikwijls een lastige opgave.

De avondpoules (R en S) verliepen aanzienlijk spannender dan de middaggroepen P en Q, waarin respectievelijk VEV’67 en ONR domineerden. Beide clubs haalden met 9 uit 3 de volle buit. Het solide Vlug En Vaardig klopte achtereenvolgens fusieclub Westerkwartier (3-1), streekrivaal Marum (3-0) en Fc Grootegast (1-0). Tegen Marum brak Menco Renkema de ban en daarna was het de beurt aan junior Vigan Hoxhaj en Rolf Hazenberg. Duidelijk is dat de jonkies bij de geelhemden voor een verfrissend elan zorgen.

Cruciale victorie

De Marumers wezen Grootegast (2-0) en Westerkwartier (1-0) terug, maar van een leien dakje ging dat allerminst. Om het megatoernooi te winnen zullen ze zich sterk moeten verbeteren. ONR rekende af met Opende (4-0), De Griffoen (2-1) en De Wilper Boys (2-1). Cruciaal was de victorie op De Griffioen, dat twee keer simpel triomfeerde.

In poule R schaarde Zevenhuizen zich als eerste onder de laatste acht. De vijfdeklasser opende tegen FC Zuidlaren (2-1) en versloeg daarna met dezelfde cijfers vierdeklasser Niekerk. De boomlange René de Vries (ex-Roden) zorgde voor 1-0, waarna Joey Hummel de marge verdubbelde. Bij het scheiden van de markt deed Gert Jan de Vries nog iets terug. Tegelijkertijd werd Roden-Zuidlaren 5-0 via treffers van Rik Renkema (2), Enrico Wardenier, Rutger van der Laan en Bert Roede. De zondag eersteklasser was tegen de stugge Niekerkers vals gestart: 1-1. Tegen het vermoeid ogende Zevenhuizen liet Roden er geen gras over groeien: 4-0.

Vliegende keeper scoort voor TLC

In de enerverende poule S wisselden de kansen bijna voortdurend. Veelzeggend was het openingsduel TLC-HFC’15. Halverwege zette Menno Tjoelker de organiserende club op 1-0. Seconden later lag de 1-1 (Kelvin de Vries) achter doelman Tom Degen. Met de Leeksters Stefan van Leeuwen en Rutger van der Veen voor twee minuten op de (straf)bank sloegen de Hoogkerkers via onder meer Steven Hofsteenge meedogenloos toe: 1-3. Namens de besluiteloze gastheren raakte Delano Dussel de paal, maar in overtal bracht Van Leeuwen de spanning terug (2-3). Als vliegende keeper maakte Tjoelker in de laatste minuut alsnog gelijk: 3-3.

Met Grijpskerk kende TLC geen genade: 5-0. Eerder had VAKO-Grijpskerk dezelfde uitslag opgeleverd. Roy de Bruin kon toen twee keer juichen. Tegen HFC counterden de Vriezenaren onder meer via schutter Patrick Steenbergen naar 3-0. Mede door een tijdstraf kwam er zand in de Drentse machine en het scheelde maar weinig of VAKO stond zelfs met lege handen. Nu bleef de schade beperkt tot 3-3.

VAKO-TLC en HFC’15-Grijpskerk moesten de doorslag geven. De Hoogkerkers stuitten op onverwachte weerstand, want Grijpskerk voelde niets voor een roem- en puntloos vertrek uit Sportcentrum Leek. Uiteindelijk werd het 4-7! Steenbergen bezorgde VAKO een vroege voorsprong, maar de 1-1 door Stefan van Leeuwen liet niet lang op zich wachten. Na de 2-1 door Dussel hielden de spelers uit Leek en Tolbert mede dankzij goed keeperswerk van Tom Degen stand.

Zevenhuizen onberekenbaar

Dus is de titelhouder die een tegenvallende eerste ronde afwerkte, er op 11 januari gewoon weer bij. In de kwartfinale treffen de manschappen van Wander Balkema het onberekenbare Zevenhuizen. Afgaand op de eerste en tweede ronde maakt VEV’67 de grootste kans op de begeerde Henk Assies Trofee. Maar De Griffioen kan zomaar een (te) lastig obstakel blijken.