Kunsthaard of ‘echte’ open haard, wat zijn de voordelen en waar kan je het best voor kiezen?

Aangeboden door: klium.be

Bij het kiezen tussen een kunsthaard en een ‘echte’ open haard zijn er enkele factoren waar je rekening mee kunt houden. Beide opties hebben zo hun voor- en nadelen. Het hangt er dus van af waar je persoonlijk het meeste waarde aan hecht. Na het bestuderen van de voor- en nadelen van beide opties kun je dan voor jezelf beslissen wat beter past.

Voor- en nadelen ‘echte’ open haard 

Het meest voor de hand liggende voordeel van een echte open haard is de authentieke uitstraling ervan. Een traditionele open haard geeft een bepaald nostalgisch gevoel van warmte en gezelligheid dat erg lastig na te bootsen is. Als voornaamste reden voor het kiezen van een echte open haard wordt dan ook dit argument gekozen. 

Een steeds belangrijker nadeel van een echte open haard is de benodigde aanwezigheid van een schoorsteen of ander afvoerkanaal voor de rook. Er komt dus ook een stukje veiligheid bij een openhaard kijken. Niet alle huizen zijn hier nog mee uitgerust. Daarnaast levert een traditionele open haard meer werk op qua onderhoud. Elke keer als deze wordt aangestoken, moet er hout aanwezig zijn en moet alles naderhand weer opgeruimd en schoongemaakt worden.

 Voor- en nadelen kunsthaard 

Er zijn ook genoeg voordelen te noemen van een (elektrische) kunsthaard. Het allergrootste voordeel in principe het gemak waarmee je een haardvuur creëert. Bij een gashaard of een elektrische haard heb je met één druk op de knop een sfeervol vuurtje in je woonkamer. Er hoeft verder niet elke keer voor hout te worden gezorgd en qua onderhoud is het ook allemaal een stuk minder intensief. 

Het meest prominente nadeel van deze optie is daarentegen dat het authentieke van een echte open haard toch wat ontbreekt. Het knisperende geluid en de warmte van een echte open haard wordt wel tot op bepaalde hoogte nagebootst, maar als helemaal hetzelfde voelt het niet voor iedereen. 

De beste keuze 

Ga je voor een ‘echte’ open haard of voor een kunsthaard? Zoals al eerder aangegeven, het is een kwestie van de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen. Hecht je meer waarde aan het authentieke, nostalgische gevoel van een traditionele open haard, ondanks het onderhoud? Of heb je de voorkeur voor wat meer gemak en sta je positief tegenover de kunsthaard?