Voortbestaan Hema in Marum op losse schroeven

Het voortbestaan van warenhuis van de familie Van der Velde in Marum staat alsnog op losse schroeven.

Koenrades Beheer is eigenaar van het winkelpand aan de Wendtsteinweg dat in gebruik is als Hema. Vanaf juni volgend jaar moet een nieuw huurcontract worden afgesloten. De eigenaar stelde voor opnieuw een huurcontract aan te gaan voor vijf jaar. Huurder Berend van der Velde - zijn vrouw en dochter runnen Hema’s in Marum en Surhuisterveen - wilde slechts een kortdurend contract van een jaar.

Eén jaar of vijf jaar?

Toen beide partijen hier onlangs niet uitkwamen, werd het contract door Van der Velde opgezegd. Inmiddels gaat de huurbaas alsnog akkoord met een huurcontract van één jaar. Nog dit jaar wil het vastgoedbedrijf dat de vereiste handtekeningen worden gezet. Van der Velde op zijn beurt heeft geen haast. Hij wil wachten tot januari. Dat duurt Koenrades te lang. Reden voor de pandeigenaar om de zaak op scherp te zetten: ,,We hebben een deadline gesteld. Daar trekt Van der Velde zich niks van aan. We laten niet met ons sollen. Hoe jammer het voor het dorp ook is: juni volgend jaar gaat de Hema eruit’’, zegt woordvoerster Carolien Huizing van Koenrades Beheer.

In gesprek met acht partijen

Al een aantal weken staat winkelpand op Funda in Business. Huizing: ,,Het pand biedt volop mogelijkheden. We zijn met acht geïnteresseerde partijen in gesprek.’’ De woordvoerster durft niet te beloven dat het pand na het vertrek van Hema opnieuw een winkelbestemming krijgt. ,,Ook andere bestemmingen zijn hier mogelijk.’’ Welke bestemmingen dat zijn, wil ze niet zeggen.

Op zijn beurt meldt Van der Velde dat zijn intentie nog steeds is om de Hema in Marum te laten voortbestaan. ,,Waarom Koenrades zoveel haast heeft, snap ik niet goed’’, reageert hij. De huurder zegt geen reden te zien nog dit jaar in actie te komen om uit de impasse te komen.