Leekster vuurwerkpetitie duizenden keren ondertekend (door mensen uit het hele land)

Ruim 10.000 mensen hebben de afgelopen weken een petitie van Leekster hondentrainer Caren Appelman ondertekend. Zij riep de gemeente Westerkwartier op paal en perk te stellen aan het afsteken van vuurwerk buiten de toegestane tijden.

Al sinds september wordt er vuurwerk afgestoken in en rond Leek, stelt Appelman. Terwijl vuurwerk afsteken in Nederland alleen is toegestaan van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur Als dierenliefhebber en eigenaar van Hondencentrum Chimié in Leek, zegt zij dagelijks te ervaren wat de impact hiervan op dieren is.

Die impact is volgens haar niet mals. Dieren lopen bijvoorbeeld een trauma op of slaan op de vlucht. „In de dertien jaar dat ik nu een hondentrainingsschool heb, zijn hier in Leek zo’n acht honden overleden doordat ze op de vlucht in blinde paniek onder een auto terechtkwamen”, zei ze onlangs. „Dat zijn acht te veel.”

Een groot probleem

Appelman startte in oktober een petitie om de gemeente Westerkwartier op te roepen strenger te handhaven. Inmiddels hebben ruim 10.000 mensen, verspreid door het hele land, hun handtekening eronder gezet. Woensdagavond bood de hondentrainer de krabbels aan bij de raad van de gemeente Westerkwartier.

„Er wordt dit jaar 3,5 maand lang elke dag vuurwerk wordt afgestoken”, zei ze. „Ik kan dan ook niets anders dan concluderen dat er niet of te weinig wordt opgetreden tegen het in het wet vastgelegde verbod van afsteken van vuurwerk buiten de officiële tijden. Dat de petitie zo breed gedragen wordt, lijkt me een overduidelijk signaal naar de overheid dat er sprake is van een groot probleem.”

Beleid 2020-2021

Burgemeester Ard van der Tuuk zei niet direct een concrete oplossing te hebben, maar wel in kaart te brengen wat is er aan de hand is en dat mee te nemen in het beleid rond de jaarwisseling 2020-2021. Onlangs kondigde hij al aan om met het oog op veiligheidsrisico’s, in de komende weken voorafgaand in te zetten op voorlichting aan kinderen op scholen en hun ouders.