Rel in familiepark Nienoord over stoomtreinen broers Genzel

Veertien vrijwilligers die op zon- en feestdagen de zogeheten vier particuliere stoomtreintjes laten rijden op het Familiepark Nienoord in Leek hebben deze week boos het landgoed in Leek verlaten.

Aanleiding is een hoogopgelopen conflict met bestuur en directie van het familiepark. Op het park in Leek rijden al sinds jaar en dag twee types stoomtreintjes. Dat zijn de treintjes die eigendom zijn van het landgoed zelf en die worden gerund door de vrijwilligers van Nienoord Spoor. Daarnaast rijden vier stoomtreintjes die particulier eigendom zijn. Deze miniatuur treinen zijn 45 jaar geleden gebouwd door de broers Paul Genzel (80) uit Foxhol en Kejo Genzel (71) uit Hoogezand.

In veiligheid gesteld

Het conflict op Nienoord was reden voor de beide broers om deze week hun eigendommen in veiligheid te stellen. ,,We hebben de locs opgehaald van Nienoord. Die staan nu bij de beide bouwers thuis’’, zegt Heidi Van den Bogaard-Genzel. Zij is dochter van Paul Genzel. De verwachting is niet dat de beide locomotieven ooit weer gaan rijden.

Heidi van den Bogaard-Genzel, dochter van Paul Genzel, legt uit waar hem de schoen wringt op Nienoord: ,,Het familiepark wil van de Nienoord de grootste modelspoorbaan van Europa maken. In dat plan passen onze particuliere treinen niet. Daarom kregen we deze week een brief waarin bestuur en directie melden dat de Genzel-treinen onvoldoende bijdragen aan de attractiewaarde van het park.’’

‘Klap in het gezicht’

Deze brief is bij de familie Genzel en de groep vrijwilligers in het verkeerde keelgat geschoten. ,,We ervaren de inhoud van de brief als een klap in ons gezicht’’, zegt Van den Bogaard. Wat Nienoord betreft, hadden de Genzel-treinen nog tot september volgend jaar mogen rijden op Nienoord. ,,De emotionele klap is zo groot dat wij besloten onmiddellijk te stoppen. Ze zien ons op Nienoord niet terug.’’

Garanties

Parkdirecteur Harold de Vries betreurt de gang van zaken. ,,Als bestuur en directie praten wij al zes jaar met de familie Genzel over de toekomst van haar spoorbaan op Nienoord. Die garantie bleef tot nu toe helaas uit.’’ Ook na het vertrek van de Genzel-locomotieven blijft de stoom- en stoomdagentraditie die in de loop der jaren is opgebouwd op Nienoord overeind, verzekert De Vries.