Meeste gemeenten in Noord-Nederland presteren economisch benedengemiddeld (zie hier hoe jouw gemeente presteert)

Slechts negen gemeenten in Drenthe, Friesland en Groningen presteren economisch bovengemiddeld. Dat blijkt uit onderzoek van Bureau Louter.

De gemeente Heerenveen heeft de hoogste economische prestatie van de drie noordelijke provincies, gevolgd door Groningen en Leeuwarden.

Het onderzoeksbureau brengt jaarlijks een ranglijst van economische prestaties uit. Heerenveen staat op de 31e plaats, Groningen op de 48e plaats en Leeuwarden 71e. De gemeente Meppel is de hoogst genoteerde Drentse gemeente, op de 73e plaats.

De ranglijst wordt bepaald aan de hand van 41 indicatoren. Onder meer het aantal arbeidsplaatsen, de gemiddelde groei in de laatste vijf jaar, het opleidingsniveau van de beroepsbevolking, het uitgegeven hectares bedrijventerreinen, maar ook hoe veel bedrijven er zijn opgericht in sectoren zoals ICT en landbouw tellen mee.

Om een goed overzicht te krijgen in de ranglijst worden alle cijfers relatief genomen. Dat wil zeggen dat er bijvoorbeeld wordt gekeken naar het aantal arbeidsplaatsen per duizend inwoners. Een stad als Amsterdam kent nu eenmaal veel meer arbeidsplaatsen dan Meppel.

Bovengemiddeld

Hieruit komt een rapportcijfer, minimaal een 3 en maximaal een 10. Als een gemeente op ieder thema gemiddeld scoort, komt het uit op een 6,5. De provincie Drenthe kent vergeleken met Friesland en Groningen de meeste gemeenten die bovengemiddeld scoren. Meppel is de hoogst genoteerde gemeente met een rapportcijfer van 7,2. De gemeente Assen heeft hetzelfde rapportcijfer, maar staat op de 82e plaats. De gemeenten Hoogeveen (139e met 6,8) en Westerveld (155e met 6,6) scoren ook nog bovengemiddeld.

In Friesland krijgen Heerenveen (31e met 7,6), Leeuwarden (71e met 7,3) en Smallingerland (104e met 7,0) een score bovengemiddeld.

Groningen en Noord-Overijssel

De gemeente Groningen is de enige gemeente in de provincie Groningen die bovengemiddeld scoort. Het krijgt een rapportcijfer van 7,4. De gemeente Veendam scoort precies gemiddeld met een 6,5.

De laatste twee gemeenten op de landelijke ranglijst liggen in de provincie Groningen. Pekela bungelt helemaal onderaan met een 4,4. Een plekje daarboven staat Loppersum met een 4,5.

Ook de gemeenten in de noorden van Overijssel komen slecht uit het rapport, met uitzondering van Zwolle. Zwolle staat namelijk op de achtste plaats met een 8,1. De gemeenten Dalfsen, Hardenberg, Kampen, Ommen, Staphorst, Steenwijkerland en Zwartewaterland krijgen allemaal een rapportcijfer van onder de 6,5.

Landelijke top tien

De gemeente Son en Breugel, gelegen in Noord-Brabant, voert de landelijke ranglijst aan. De gemeente scoort een 8,5. Haarlemmermeer, s-Hertogenbosch, Amsterdam, Rotterdam, Nieuwegein, Eindhoven, Zwolle, Utrecht en Goes voltooien de top tien.