Westerkwartier beleeft primeur met elektrische deelauto's voor ambtenaren én burgers

Van de elektrische auto’s waarin ambtenaren van de gemeente Westerkwartier gaan rijden, kunnen vanaf 1 januari ook ‘gewone’ inwoners gebruikmaken.

De zeven witgekleurde auto’s van het merk Nissan zijn 24/7 voor ambtenaren en inwoners te reserveren of te gebruiken.

Ze worden gestationeerd bij de vier gemeentehuizen in Leek (2), Zuidhorn (2), Grootegast en Marum en bij het kantoor van werkvoorzieningschap Novatec in Tolbert. Wie gebruik wil maken van deze mobiele dienstverlening kan een vast abonnement afsluiten voor 37,50 euro per maand. Per gereden kilometer moet 24 cent worden neergeteld. Particuliere gebruikers zonder abonnement betalen voor het gebruik 5 euro per uur.

Peiling: veel animo

De gemeente Westerkwartier betrekt de dienstauto’s van het bedrijf Mobi Noord dat ressorteert onder een aantal Groninger energiecoöperaties. Uit een peiling onder inwoners van de gemeente Loppersum is volgens Han-Paul van Westing van Mobi Noord gebleken dat er vanuit de bevolking flinke belangstelling bestaat om gebruik te maken van de elektrische deelauto’s. ,,Van de 160 respondenten die deelnamen, gaf de circa de helft aan wel eens gebruik te willen maken van de dienstverlening. Een kwart toonde zich geïnteresseerd in het afsluiten van een abonnement en overweegt zelfs om eventueel de eigen auto hiervoor in te ruilen.’’

Ook Het Hogeland en Loppersum doen mee

Westerkwartier is de eerste gemeente die de deelauto’s voor de eigen ambtenaren en de inwoners introduceert. Per 1 januari voert Mobi Noord een soortgelijke pilot uit in buurgemeente Het Hogeland. Naar verwachting volgt de gemeente Loppersum in de loop van volgend jaar. ,,Dankzij subsidie van de Nationaal Coördinator wil Loppersum elektrische auto’s stationeren in al haar dorpen.’’ In aangepaste vorm wordt het project verder nog uitgerold in Smallingerland (Drachten) en Leeuwarden. In de Friese hoofdstad is het initiatief afkomstig van een aantal particuliere bedrijven.

Startschot

In Grootegast loste duurzaamheidswethouder Hielke Westra donderdagmiddag het startschot voor het deelautoproject. Belangstellende burgers kunnen zich aanmelden bij de gemeente. De auto’s worden de komende weken beproefd door een aantal medewerkers van Mobi Noord. Het reserveren van de auto’s en de kilometeradministratie en dergelijke wordt straks geregeld via een speciaal hiervoor ontwikkelde app. Bij grote belangstelling van burgers om mee te doen, breidt Mobi Noord het aantal auto’s uit.