Tweede editie Groningstalig magazine Wiesneus voor basisscholen met thema Vrijheid

De Wiesneus, het Nedersaksisch streektaalmagazine voor het basisonderwijs, krijgt in 2020 een vervolg. Vorig jaar verscheen de eerste Nedersaksische editie in het Gronings, Drents, Overijssels en het Achterhoeks.

De Wiesneus staat vol met verhalen, gedichten, liedjes en spelletjes geschreven in de streektaal en is bedoeld voor basisschoolleerlingen. Basisscholen in Groningen kunnen in de aanloop naar de Meertmoand Streektoalmoand de Wiesneus aanvragen voor gebruik in de klas. Het magazine is gratis dankzij subsidie van de provincie Groningen. Basisscholen in stad en provincie Groningen kunnen zich aanmelden bij Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC).

Vrijheid en het gevoel van vrij (kunnen en mogen) zijn 
In 2020 vieren we 75 jaar bevrijding in Nederland. In de Wiesneus is er daarom volop aandacht voor het thema vrijheid en het gevoel van vrij (kunnen en mogen) zijn. In het magazine staan verhalen, gedichten en liedjes over vrijheid in de breedste zin. Ook de spelletjes en recepten in het tijdschrift hebben te maken met vrijheid en vrij zijn. 

Ook de Wiesneus in de klas?
In 2019 lag de Wiesneus bij meer dan 300 scholen in het hele Nedersaksische taalgebied. Scholen die eerder iets met het Gronings hebben gedaan in de klas en de Groninger Leskisten hadden geleend bij Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) kregen de Wiesneus gratis aangeboden voor hun leerlingen. Dit jaar kunnen alle basisscholen in Groningen de Wiesneus aanvragen voor hun leerlingen. Scholen moeten zich hiervoor wel vóór 31 december 2019 aanmelden bij CGTC. Dit kan door een mail te sturen naar info@cgtc.nl, onder vermelding van naam basisschool, contactpersoon, post/afleveradres van de school en het aantal Wiesneus exemplaren dat ze willen ontvangen.

De scholen die zich hebben aangemeld kunnen de Wiesneus exemplaren in de laatste week van februari - vlak voor de Meertmoand Streektoalmoand  - verwachten op de schooldeurmat.