Leekster Eagles komt met schrik vrij in derby

WINSUM – Leekster Eagles is nog niet verzekerd van de nacompetitie. De benauwde 1-2 derbyzege op Futsal Winsum bleek vrijdagavond te weinig om de eerste periode te pakken. Die gaat vermoedelijk naar Texel 94 dat op Urk met liefst 3-9 uithaalde. Beide koplopers hebben 18 uit 8, maar het Tesseler doelsaldo is een fractie beter dan dat van de Leeksters (+14 om +13).

In theorie kan Excelsior’31 zaal nog roet in het eten gooien. Dan moeten de Rijssenaren vrijdagavond 29 november thuis met minstens 11 goals verschil van ONR Roden winnen. De voor 22 november geplande ontmoeting werd door een Overijsselse huwelijksvoltrekking een week uitgesteld.

Zelf kropen de Eagles in de goedgevulde Ripperdahal (ruim 200 toeschouwers) tegen het einde door het oog van de bekende naald. Voor rust (0-2) was er voor de withemden weinig aan de hand. Nadat ze verzuimden de voorsprong te vergroten, kwamen de Winsumers via Stefan Bultena dichterbij en roken ze hun kans.

Bij vlagen verliep de Groninger zaalderby hectisch en pittig, zoals na de 0-1. Mehdi Charaf-Eddine scoorde op aangeven van de pas 16-jarige belofte Stan van der Wal. Kort daarop werd de doorgebroken Winsumer Reinder Haaksema door Eagles-goalie Erwin Mensink getorpedeerd. De verder sterk keepende Grootegaster kwam er met geel zéér genadig vanaf, beaamde ook coach Martijn Alssema achteraf.

Vijf minuten voor de pauze leidde een prachtige aanval via Roy de Vries en Luciano Matulessy tot de 0-2 via Erolind Derguti. Bij de thuisclub van coach Marc Krüger kwam het meeste gevaar van Haaksema, die de botsing met Mensink wonderwel goed had doorstaan. Bij de gasten verzuimde onder meer Stefan Brouwer om de marge te vergroten en ook na de pauze wisten ze zich in de buurt van keeper Reinder de Haan enkele malen geen raad.

Het soms slordige Winsum groeide in de wedstrijd en Bultena gaf de Hogelandsters nieuwe hoop: 1-2. Bij de Eagles was het vrouwen en kinderen eerst en vooral dankzij Mensink slaagden ze in hun missie. Bijna in de zoemer was David Albert Villalta nog dichtbij de zeker niet onverdiende Winsumer gelijkmaker.

,,Ik sta hier niet met een blij gevoel. Over de tweede helft ben ik duidelijk niet tevreden. We hadden kansen om op 3-0 te komen. Winsum ging daarna beter en met meer tempo en agressie spelen. Ze maakten het ons lastig en aan beide kanten laaiden de emoties op,” concludeerde winnende trainer Martijn Alssema.

Ondanks het missen van de eerste periode blijft zijn team, zeker voorlopig, bovenin meedraaien. Vrijdag 6 december komt Excelsior’31 naar Sportcentrum Leek en daarna wachten cruciale duels tegen degradant MSV Zeemacht (Den Helder) en HZV Het Vennewater uit Heiloo. De afgelopen vijf seizoenen haalden de Westerkwartierders vier keer de nacompetitie. Ook dit jaar is dat de doelstelling. ,,We zullen dus iets anders moeten doen, al kost dat tijd’’, beseft Alssema.

Tekst: Wessel Aslander