'Dorpen Westerkwartier zijn beter uit met sluiting consultatiebureaus kindzorg'

De sluiting van vijf kleine consultatiebureaus in Aduard, Opende, Niekerk, De Wilp en Zevenhuizen heeft niet geleid tot klachten van ouders.

Dat antwoordde wethouder Elly Pastoor (PvdA) woensdagavond tijdens de raadsvergadering op vragen van raadslid Annemiek KleinJan-Uneken (GroenLinks). Haar partij diende een motie, waarin B en W werd gevraagd de sluiting in heroverweging te nemen. Dit voorstel kreeg alleen steun van de eigen fractie.

‘Dit is geen verschraling’

Volgens wethouder Pastoor ging de GGD wegens personeelskrapte eerst over tot tijdelijke sluiting van de vijf bureaus. Toen klachten van ouders uitbleven, is besloten de bureaus permanent dicht te houden. Hierdoor wordt jaarlijks 35.000 euro bespaard. Volgens Pastoor ervaren veel ouders de sluiting als kwaliteitsverbetering in plaats van -verschraling. ,,Op de kleine bureaus konden ouders slechts één dagdeel per maand terecht. In geval van ziekte moest een maand worden gewacht.’’ De betrokken dorpsbewoners kunnen nu terecht bij grotere consultatiebureaus in de omgeving die ruimere openingstijden hanteren. ,,Ouders die niet mobiel zijn is het aanbod gedaan dat ze huisbezoek krijgen. Hiervan wordt geen gebruik gemaakt’’, aldus Pastoor.