Weggeefactie bij dubbel lustrumfeest Meatpoint in Tolbert

TOLBERT Als medewerker kwam hij naar de ambachtelijke slagerij Meatpoint in Tolbert. Na negen maanden werd hij eigenaar. Nu viert Lammert Moes (66) zijn tienjarig jubileum in Tolbert.

Het pand waarin de slagerij aan de Hoofdstraat is gevestigd, is eigendom ondernemer Anne-Heerke Lourens, die aan de overkant spijkerbroekzaak Fifty-Fifty runt. ‘Voorheen zat in ons pand ook een slagerij. Dus ging Lourens op zoek naar een nieuwe huurder. Omdat dochter Ali ook een slagersopleiding had, nam deze het stokje over’, vertelt Moes. ‘Na korte tijd had Ali hulp nodig. Toen kwam ik in beeld. Aanvankelijk trad ik bij haar in dienst. Wegens zwangerschap stopte zij na een aantal maanden en droeg Meatpoint over aan mij.’

Moes greep de herkansing die hij kreeg in Tolbert om weer ondernemer te worden met beide handen aan. ‘Ik had eerder een slagerij in Leens die voorverpakte slagersproducten leverde aan een supermarktketen. Onverwacht haakte de keten af, waardoor de klad kwam in mijn bedrijf dat in de topjaren 22 mensen in loondienst had. Mijn bedrijf ging failliet. Dat was emotioneel voor mij een zware periode. Zo'n anderhalf jaar werkte ik nog in loondienst bij een slachterij in Dokkum. Om daarna mijn geluk in Tolbert te gaan beproeven.’

Diervriendelijk

Over de wijze waarop Meatpoint zich in de loop der jaren ontwikkelde, is Lammert Moes meer dan tevreden. ‘We begonnen hier met zijn tweeën en runnen het bedrijf nu met zijn vijven’, zegt hij. Het leveren van kwaliteit staat bij hem voorop. ‘Ik betrek m'n varkensvlees van een boer uit Buitenpost. Voor de slacht worden de varkens vervoerd naar Drachten. Daar worden de dieren eerst een nacht op stal gezet, alvorens te worden geslacht. ‘Behalve dat deze methode diervriendelijk is, komt het ook de kwaliteit van het vlees ten goede’, zegt hij. ‘De praktijk elders is vaak dat varkens die vanuit de boerderij zijn aangevoerd, na de reis meteen worden geslacht. Dan zit de stress nog in de dieren. Dat gaat ten koste van de smaak.’

Zijn rundvlees betrekt hij van twee boerderijen in de omgeving van Marum. In de loop der jaren bouwde hij een vaste klantenkring op. ‘Veel van onze klanten komen uit de buurt, zoals uit Leek, Tolbert en Boerakker en omgeving. Maar we hebben ook vaste klanten die van veel verder weg komen. ‘Een familie uit Appingedam kwam naar Tolbert voor een aanschaf van een broek bij Fifty-Fifty. Die mensen kochten bij ons vervolgens voor 50 euro vlees. Korte tijd later kwamen ze terug met hun schoonmoeder en andere familieleden om voor 200 euro vlees te kopen. De familie is klant gebleven en zegt dat onze kwaliteit bij slagers in Appingedam, Delfzijl en Winschoten en omgeving niet te vinden is.’

Bewustwording

Vooral de laatste jaren wordt de toeloop van klanten naar Meatpoint steeds groter. Moes zegt: ‘In deze tijd worden mensen zich steeds bewuster hoe belangrijk de kwaliteit van voedsel is. Onze omzet stijgt denk ik jaarlijks wel met 10 procent.’ De werkdagen die de eigenaar van meatpoint zelf maakt, zijn lang: ‘Meestal sta ik 's morgens om half vijf thuis in Lauwersoog op. Pas om kwart over zeven 's avonds ben ik weer thuis.’ Inmiddels is Moes met een lichte afbouw begonnen. Medewerker Jeffrey Witteman is zijn beoogde opvolger. ‘Jeffrey neemt de zaak per 1 september volgend jaar over. Om tot een soepele overgang te komen, treed ik nog een paar jaar bij hem in dienst. Ik denk dat ik zelf op mijn 70ste stop.’

Moes wil zijn klanten laten delen in de feestvreugde. ‘Volgende maandag bestaan we op de kop af tien jaar. Die hele week houden we een weggeefactie. Alle klanten laten na iedere koop een bonnetje met bijvoorbeeld een telefoonnummer achter dat voor ons niet valt te achterhalen. Uit die bonnetjes gaan we prijswinnaars verloten. Wat de prijzen zijn? Dat zijn onder meer vleespakketten, spijkerbroeken, boeketten bloemen en slagroomtaarten.’ Moes bouwde in de loop van de tien jaar een nauwe band op met zijn collega's in Tolbert: ‘Alle prijzen betrekken wij van de winkeliers in eigen dorp.’