Malheur aan ambtsketen

Zuidhorn - Gedurende de vier weken dat Ard van der Tuuk nu burgemeester is van de gemeente Westerkwartier had hij al tot tweemaal toe malheur aan zijn ambtsketen.

Dat meldde de burgemeester afgelopen donderdagavond tijdens een kennismakingshow in zaal Balk in Zuidhorn. De keten brak op twee plaatsen. Door de ambtsketting provisorisch herstellen kon hij de keten toch gewoon dragen.

The Beatles

Van der Tuuk is fan van The Beatles. De show rond zijn persoon was daarom doorspekt met Beatles-elementen. Marcel Nieuwenweg (RTV-Noord) praatte als een heuse Matthijs van Nieuwkerk alle programmaonderdelen aan elkaar. Een hoogtepunt aan het einde van de avond was het moment dat de burgemeester op het podium achter een drumstel plaatsnam om een nummer van The Beatles op de drum te begeleiden. Vooraf zei Van der Tuuk geen aanleg te hebben voor drum. Maar de docent van de drumschool die hem aanwijzingen gaf, toonde zich over de drumprestaties van de burgemeester meer dan tevreden.

Jakhalzen

Tussendoor werden komische filmpjes vertoond. Zo konden de 35 belangstellenden in de zaal zien hoe de ambtenaren Wessel Landman en Rudi Uil als ware ‘Jakhalzen’ de woning van de familie Van der Tuuk in Schipborg binnendrongen. De familie Van der Tuuk is de laatste tijd druk op zoek naar een woning in het Westerkwartier. In hun zoektocht naar een makelaar kwamen de ‘Jakhalzen’ uit bij ChristenUnie-raadslid Arina Havinga-Rook in Briltil. ‘Zijn wij hier bij Rook? Dat komt goed uit. Want Ard is hoofd van de brandweer’, grapten de ‘Jakhalzen’.

De makelaar sleepte het komische duo mee naar de Allersmaborg in Ezinge, borg Nienoord in Leek en Coendersborg in Nuis als potentiële ambtswoningen voor het burgemeesterspaar. Alle drie statige locaties vielen af. Niet zozeer om de prijs maar vanwege de eikenprocessierups (Allersmaborg), vliegenplaag (borg Nienoord) en een niet-passende ambiance voor een rechtgeaarde PvdA’er (Coendersborg).

Tafeldame

Presentator Nieuwenweg en zijn ‘tafeldame’ Anouk Plantinga uit Zuidhorn vroegen de kersverse burgemeester het hemd van het lijf. Een geschikte woning vinden in zijn nieuwe gemeente valt niet mee. Van der Tuuk vertelde dat zijn vrouw Anja graag nabij het bos wil wonen, terwijl hij zelf houdt van weids uitzicht.

Petje-op-petje-af

De show had een interactief karakter. Burgemeester en publiek moesten vragen over het Westerkwartier beantwoorden. Volgens het petje-op-petje-af-principe moest uiteindelijk een winnaar opleveren. Martien van der Laan uit Grijpskerk wist de meeste antwoorden. Maar omdat zij in gemeentelijke dienst is, ging de prijs in de vorm van een Westerkwartier bierpakket naar Berend Groenveld uit Niezijl.

Kopspijkerspel

Bij het kopspijkerspel met persoonlijke vragen over Ard van der Tuuk moest de Zuidhorner oud-wethouder Froukje Boersma haar meerdere erkennen in dorpsgenoot Kees Oldenhuis. De show gaat op vrijdag 22 november in het Barontheater in Opende op herhaling.