Opgepakte boer Niezijl weer op vrije voeten: 'Je ziet er uitgeslapen uit'

Boer Roel Heemstra uit Niezijl, die maandagavond werd gearresteerd op verdenking van gijzeling van twee rechercheurs van de Groninger politie, is vrijdagmiddag vrijgelaten.

Op zijn boerderij kreeg hij bij zijn terugkeer een warm onthaal. Een groot aantal collega’s kwam naar Niezijl om hem welkom te heten. ,,Als collega’s hadden we een erehaag van tractoren willen vormen om Roel te verwelkomen. Maar op vrijdagmiddag is iedereen aan het werk. Dat is niet helemaal gelukt’’, zei boer Piet Postma uit Oldekerk.

Boer zwijgt

Heemstra wilde vrijdagmiddag zijn verhaal niet doen tegenover de krant. Justitie had hem dit bij zijn vrijlating op het hart gedrukt. Postma: ,,Gelukkig zit hij nu weer hier. We willen hem niet meer kwijt’’, aldus Postma. Het weerzien met zijn collega’s verliep hartelijk. ,,Je ziet er uitgeslapen uit’’, werd tegen hem gezegd.

Verdenking blijft overeind

De rechter-commissaris besliste vrijdagmiddag dat Heemstra na vier dagen weer op vrije voeten werd gesteld. Dit in afwachting van een rechtsgeding. De verdenking van gijzeling van twee rechercheurs blijft overeind.

‘Doorgang belet’

De rechercheurs kwamen maandagmorgen naar de boerderij in Niezijl om foto’s te maken van de tractor van zijn 28-jarige stiefzoon, die drie weken geleden bij de boerenactie in Groningen een politiepaard schampte. Toen de beide politiemensen de boerderij wilden verlaten, zou Heemstra hun vertrek hebben belet. Heemstra bestrijdt dat dit zo is gebeurd.

Protestactie boeren

Collega’s van Heemstra kwamen maandagavond massaal met tractoren naar het politiebureau van Zuidhorn om te protesteren tegen zijn arrestatie.