Glasvezelcoöperatie in het Westerkwartier staakt strijd: idealisme legt het af tegen commercie

Glasvezelcoöperatie Westerglas heeft de handdoek in de ring gegooid. Er hebben zich onvoldoende leden aangemeld om in de gemeente Westerkwartier een eigen glasvezelnetwerk te kunnen realiseren.

Begin deze week sprak voorzitter Jan Hut een deel van de leden toe tijdens een bijeenkomst in zalencentrum Ons Centrum in Marum. Met ingehouden adem luisterden de ruim tweehonderd aanwezigen naar woorden die Hut al enige tijd als onvermijdelijk beschouwde, maar tot dan toe nog niet over zijn tong kreeg: ,,Wij trekken definitief de stekker uit Westerglas’’.

De coöperatie had zich als doel had gesteld om het Westerkwartier van glasvezel te voorzien, te beginnen in Zuidelijk Westerkwartier. Eerder dit jaar leek dat van een leien dakje te gaan, met het ene nieuwe lid na het andere. Tot andere, commerciële partijen, waaronder Snel Internet Groningen en Glasdraad, daar lucht van kregen en ook hun intrede deden in de West-Groningse gemeente.

Een vuil spelletje

Sindsdien werd het volgens Hut steeds lastiger om het coöperatie-ideaal, waarbij inwoners eigenaar zouden zijn van hun eigen glasvezelkabel, te verwezenlijken. Die inwoners hadden ineens meerdere opties om uit te kiezen. Bovendien, zegt de voorzitter, werd er een vuil spelletje gespeeld. Zo zouden onder meer leden agressief zijn benaderd om over te stappen.

,,De agressiviteit, onbeschoftheid en onbeleefdheid waarmee die partijen met ons de concurrentie aangingen, is ongekend’’, aldus Hut. ,,Leden moesten zelfs hun hond inzetten om de glasvezelverkopers van het erf af te krijgen. Een ander voorbeeld is dat Snel Internet maandag voor Ons Centrum een reclamehaspel had neergezet. Dat doe je toch niet, terwijl wij met zijn allen binnen de zaken proberen af te sluiten?’’

Uit op winstbejag

Westerglas had eerder dit jaar al redelijk gauw ruim vierhonderd leden, maar die toestroom droogde langzaam op. Hut en zijn medebestuursleden kwamen vervolgens tot de conclusie dat de coöperatie ten prooi was gevallen aan de vrije marktwerking. ,,Wij willen ons niet verlagen tot het niveau van Snel Internet Groningen en Glasdraad. Mede daarom hebben we besloten om de stekker eruit te trekken.’

Zonde, erkent de voorzitter. Het is volgens hem allerminst zeker dat de resterende partijen in de markt het vereiste percentage leden halen om met de aanleg van glasvezel te beginnen. Zo heeft Snel Internet Groningen de inschrijfdeadline al een keer verlengd omdat het de 50 procent niet haalde, en heeft Glasdraad nog maar 19 van de vereiste 40 procent die het voor 25 november moet hebben.

,,Deze partijen zijn slechts uit op één ding, en dat is winstbejag. Zij streven niet het ideaal na om de gehele gemeente van glasvezel te voorzien. Zoals het er nu naar uitziet is de kans aanwezig dat diverse straten zullen worden aangesloten op glasvezel, maar andere ervan verstoken blijven. Het hangt af van de gegadigden en hoeveel geld er te halen valt. Dat zou je niet moeten willen.’’