'Volop zzp'ers in Westerkwartier'

Op zijn kennismakingstour door het Westerkwartier bezocht de kersverse burgemeester Ard van der Tuuk eind vorige week eigenaresse Karin de Quastenit van de winkel QChocolade in de Passage in Leek. Zij is een beginnende onderneemster: ruim twee maanden geleden opende ze haar zaak op de plek in de Passage waar eerder vlaaienwinkel Limburgia was gevestigd.

Van der Tuuk keek bij QChocolade zijn ogen uit: ‘Hoeveel bonbons en chocoladesoorten hebt u hier?', wilde hij weten. ‘Dat zijn er wel zestig’, antwoordde de eigenaresse. Klanten kunnen bij haar ook terecht voor koffie- en twee soorten, decoratieve serviezen en chocoladecadeaus. De thee die bij haar over de toonbank gaat, is een streekproduct: afkomstig van de Theefabriek in Houwerzijl.

De Quastenit richtte in haar zaak een heuse koffiecorner in. Toen de komst van de burgemeester werd aangekondigd, zat hier onder meer een echtpaar uit Eelde dat was overgekomen naar Leek om bij Heijs nieuwe schoenen aan te kopen.

De burgemeester en de beide ambtenaren die hem vergezelden, lieten zich de koffie met overheerlijke bonbons goed smaken. De koffie was gemaakt door oudste zoon Rojan. ‘Zijn koffie is veel lekkerder dan wanneer ik het zelf maak’, sprak zijn moeder vol lof.

Behalve dat Van der Tuuk volop vragen stelde aan zijn gastvrouw, liet Karin de Quastenit zichzelf bij het vragen stellen evenmin onbetuigd: ‘Hoe bevalt u het burgemeesterschap in de nieuwe gemeente? Hoe anders zijn Leek en het Westerkwartier ten opzichte van uw geboortestreek in Oost-Groningen?’, wilde ze weten.

Volgens Van der Tuuk zijn beide regio's in dezelfde provincie Groningen ten opzichte van elkaar een wereld van verschil: ‘Het Westerkwartier heeft honderden, misschien wel duizenden kleine zelfstandigen, zoals u er eentje bent. Inwoners van dit gebied zijn niet geneigd eerst naar de overheid te kijken als ze plannen willen realiseren. Ze kijken eerst hoe ze als ware zzp'ers zelf dingen kunnen ondernemen. Die mentaliteit spreekt me erg aan.’