De mooiste herfstwandelingen

Aangeboden door: The Bagstore

Dat de herfst het moment is om naar buiten te gaan en je hoofd leeg te laten waaien, weet iedereen. Toch kun je een dagje buiten of verschillende manieren invullen. Wil je eens niet kiezen voor een wandeling dicht bij huis? Ga dan de uitdaging aan. Kies voor het Wad of een stoere stadswandeling.

Je moet het een keer gedaan hebben; Wadlopen. Lopen over de bodem van de zee is een unieke ervaring. En lijkt die zandplaat op het eerste gezicht maar saai, tijdens de tocht blijkt er volop leven te zijn. 

Voor wadlopers is er keuze genoeg. Zo zijn er diverse arrangementen waarbij je met een boot naar de mooiste plekjes van het wad gebracht wordt. Soms kun je na afloop nog een tochtje maken langs de zeehondenbank. Een andere optie is direct vanaf het eiland het wad op. Denk er wel aan om laagjes kleding aan te trekken. Op het wad is het soms kouder dan je vooraf denkt. Ook regenlaarzen en een waterdichte rugzak zijn hier wel een must.

Vogels spotten op Vlieland

Nog een tip om de travelbags tevoorschijn te halen is Vlieland. Hier heb je wel het unieke van de Wadden, maar hou je je voeten droog. Op dit kleinste Waddeneiland kom je er al snel achter dat niet de mens, maar de vogels hier de baas zijn. Wel meer dan honderd soorten komen hier elk jaar weer om te broeden. Dé plek ze te spotten is de Kroon’s Polders. Loop je via het Kuierpaadje dan kom je dicht bij lepelaars, kluten of scholeksters. Of spot jij de bruine kiekendief al? Een bijzondere ervaring in eigen land is de Vliehors. Deze zandvlakte beslaat bijna de helft van het eiland en wordt niet voor niets de 'Sahara van het hoge noorden' genoemd. 

Wandelen in de stad

Wil je wandelen maar ook genieten van de historie? Ga dan eens naar Groningen. Deze stad heeft diverse plaatsen voor een prachtige stadswandeling. Bijvoorbeeld het sfeervolle Noorderhavengebied of het alom bekende maar prachtige Noorderplantsoen. Ook is het heerlijk slenteren door de oude binnenstad, met de prachtige Martinitoren en het oude stadhuis. Via de smalle straatjes, die ook wel de gangen genoemd worden, wandel je zo over de Heresingel naar het station. Toch zou naar huis gaan zonde zijn. Nee pak vooraf je weekendtas maar in en geniet ook in de avond van deze mooie stad. In een van de vele restaurants of kroegen die Groningen rijk is. Dompel je onder in de historie of duik in het studentenleven en beleef Groningen tot in het diepste van je ziel.  

Naar het zuiden

Dwaal je af naar het (zonnige) zuiden, kies dan eens voor Helden. Wie in de Heldense Bossen wandelt, moet er wel op bedacht zijn dat er de nodige keren geklommen moet worden. De stuifduinen vormen hier namelijk de ondergrond. De grove dennen die je er ziet staan, zijn pas aan het begin van de vorige eeuw aangeplant. Oorspronkelijk voor de mijnen in België. Hier ruik je overal de dennengeuren zie je dennennaalden en dennenappels. Kijk je omhoog, dan zie je zelfs op de paden met loofbomen altijd wel weer dennen er bovenuit torenen. Genoeg gewandeld in de rust, dan wacht het gezellige geroezemoes op het dorpsplein van Helden. Hier beleef je de gastvrijheid van het oudste kerkdorp van gemeente Peel en Maas.