College Westerkwartier geeft groen licht voor mfc Zevenhuizen

Medio volgend jaar kan in Zevenhuizen worden begonnen met de bouw van het felbegeerde multifunctioneel centrum (mfc).

B en W van Westerkwartier stellen voor aan de gemeenteraad om hiervoor ruim 2,7 miljoen euro uit te trekken. Als de raad hiermee instemt gaat het nieuwe gebouwencomplex medio 2021 open. Volgens verantwoordelijk wethouder Hielke Westra (CDA) blijft het niet bij deze bijdrage.

,,De gemeente investeert daarnaast nog in de toegangsweg naar en het parkeerterrein bij de nieuwe accommodatie. Verder dragen wij straks ieder jaar bij aan de exploitatie en stellen wij ons garant voor dit project.’’

Klaar voor de bouw

Vanuit het dorp moet ook een prestatie worden geleverd om het mfc te realiseren. Zevenhuizen wordt geacht zelf anderhalve ton bij te dragen. Met de inzameling van dit geld in de vorm van allerlei acties is tijdens de feestweek in augustus al begonnen. Wethouder Westra noemt deze bijdrage van het stichtingsbestuur MFC7huizen ’niet gering’.

Het mfc is bedoeld ter vervanging van bestaande accommodaties als gebouw Pruim, ‘t Wiekhuus, Het Anker, sporthal De Til en het voormalige Hervormde Verenigingsgebouw.

Zevenhuizen is ingenomen met de medewerking van de gemeente Westerkwartier. ,,De gemeente heeft veel werk verzet om dit punt te bereiken. Wij zijn klaar voor de bouw’’, reageert voorzitter Richard Kobes van de stichting.

Geld voor ambities

In Grootegast presenteerden B en W donderdag de begroting voor volgend jaar. Ruim 3 miljoen is hierin vrijgemaakt om de ambities uit het coalitieakkoord tussen VZ Westerkwartier, ChristenUnie, CDA en PvdA te realiseren. Ruim vier ton wordt uitgetrokken voor het plegen van duurzaamheidsinvesteringen. Als het aan B en W worden alle 41 dorpen in de gemeente voorzien van een laadpaal voor elektrische auto’s.

Verder sturen B en W aan op de aanleg van een vangrail langs het Van Starkenborghkanaal tussen Stroobos en Gaarkeuken. Ook gaat de gemeente in gesprek met alle 1200 bijstandsgerechtigden om na te gaan of bemiddeling mogelijk is naar een betaalde baan dan wel vrijwilligerswerk.