Kledingbank Maxima'Winkel zonder kassa'

GROOTEGAST Op een fraaie locatie aan het Marktplein in hartje Grootegast stelde kledingbank Maxima gisteren voor het eerst haar deuren open. Mensen met een minimaal inkomen kunnen hier terecht voor kleding en schoenen.

De winkel is iedere week open: van dinsdag tot en met vrijdag van tien uur 's morgens tot half vijf 's middag. Deze bijzondere modezaak is bedoeld voor financieel minder draagkrachtige inwoners uit de voormalige gemeenten Zuidhorn, Grootegast en Marum. Inwoners van de oude gemeente Leek blijven aangewezen op de kledingbank in Roden.

Voedselbank

Om in aanmerking te komen voor de veelal nieuwe kinderkleding en gebruikte dames- en herenmode moeten klanten een pasje tonen waarin zij kunnen laten zien dat zij klanten zijn van de voedselbank. Ook een loonspecificatie of id-kaart die laat zien dat betrokkenen een uitkering genieten, geeft recht op gratis kleding.

De winkel oogt bij binnenkomst als een reguliere modezaak. ‘Maar het bijzondere is dat dit een winkel is zonder kassa'’, zegt Henk Slagter uit Glimmen. Hij was ook betrokken bij de oprichting van zes Maxima-winkels elders in de provincie.

Vrijwilligers

Slagter is tevreden over de medewerking van de gemeente Westerkwartier die het pand drie jaar lang belangeloos beschikbaar stelt. De kledingbank wordt gerund met zeven bestuursleden en 23 vrijwilligers. ‘Dagelijks staan vijf vrijwilligers - veelal dames - paraat om de kledingbank draaiende te houden.’

De kinderkleding die wordt aangeboden in de kledingbank is overwegend nieuw. Slagter: ‘We krijgen subsidie van meerdere fondsen, zoals het Oranjefonds. Dat geld stelt ons in staat om nieuwe kinderkleding aan te schaffen.’ Volgens hem is het belangrijk dat kinderen uit arme gezinnen nieuwe kleding dragen. ‘Alle kinderen moeten kunnen meedoen op school. Als iemand met gebruikte kleding uit de pas loopt, ontstaat het risico op pesten. Dat mag niet gebeuren.’

Hagelnieuw

Volwassenen krijgen gebruikte kleding aangeboden. Maar ook voor volwassenen geldt dat de kleding in de rekken van de kledingbank nog hagelnieuw is. ‘We krijgen bestelbussen vol nieuwe kleding aangeboden dat onder meer afkomstig is van ANWB-winkels en gerenommeerde modezaken als Van der Lijn in Surhuisterveen en Rinsma in Gorredijk’, zegt Slagter. Inwoners van het Westerkwartier kunnen hun overtollige kleding iedere dag inbrengen op Marktplein 3a. Vrijwilligers kijken erop toe dat de kleding die wordt aangeboden, aan alle selectie-eisen voldoen.

Volgens Slagter is er in het Westerkwartier een potentieel van 2000 mensen (volwassenen en kinderen) die gebruik mogen maken van de nieuwe voorziening. De praktijk elders leert dat de helft hiervan gebruik maakt.

Affiniteit met mode

Kledingbank Maxima werkt in Grootegast met drie (vrijwillige) bedrijfsleidsters. Een van hen is Martha Oostenbrug (67) uit Zuidhorn. Voordat ze zich twee maanden geleden aanmeldde als vrijwilligster had ze naar eigen zeggen geen bovengemiddelde affiniteit met mode: ‘Ik werkte jarenlang in de transportsector waar ik me onder meer bezighield met management, financien en personeelsbeleid.’ Behalve voor de kledingbank werkt ze een dag in de week als vrijwilligster op de afdeling cardiologie voor kwetsbare ouderen in het Martiniziekenhuis in Groningen. ‘Ik ben heel benieuwd hoe druk het wordt’, zegt Oostenbrug.