Winkeliers Westerkwartier hopeloos verdeeld over koopzondagen

De lokale politiek is ervan overtuigd: de heikele koopzondagkwestie in de gemeente Westerkwartier is geregeld. Maar het akkoord over de zondagsrust bezorgt winkeliers veel hoofdbrekens.

Gemeenteraad en B en W van Westerkwartier bepaalden eerder dit jaar dat per dorp zes koopzondagen zijn toegestaan. In Leek geeft dit de meeste frictie. Daar waren tot dit jaar immers liefst twaalf koopzondagen toegestaan? Maar ook winkeliers in bijvoorbeeld Grootegast, Zuidhorn, Marum en Tolbert kunnen met de nieuwe regelgeving lastig uit de voeten.

Elk dorp ander beleid

Zakenclubs en winkeliers mogen per dorp zelf uitmaken wanneer de winkels op zondag opengaan. Daar wrikt meteen ook de schoen. Want een tuincentrum heeft heel andere wensen dan bijvoorbeeld een modezaak. Daar onderling uitkomen valt nog niet mee. Komt nog een complicerende factor bij. Dat zijn de supermarkten. Die mogen toch allemaal sinds dit jaar op zondag toch al open? Dat klopt. Maar wat te denken van christelijke feestdagen als Tweede Paas- en Pinksterdag, Hemelvaartsdag en de Kerstdagen? De ‘zondagsregeling’ voor de supermarkten geldt niet op deze feestdagen.

Liever in de tuin

Veel supermarkten willen ook die dagen graag open. Als besturen van zakenclubs de supers tegemoet komen, blijven voor ‘gewone’ winkels in een aantal dorpen geen of weinig koopzondagen over. En open zijn op christelijke feestdagen is voor bijvoorbeeld modezaken niet interessant. Zij weten uit ervaring dat de consument deze ‘mooiweerdagen’ liefst doorbrengt in eigen tuin.

Aan de vooravond van 2020 zijn ambtenaren van de gemeente druk doende om de wensen van de middenstand omtrent de koopzondagen voor volgend jaar in kaart brengen. Maar lang niet overal komen de winkeliers er onderling uit. Nadrukkelijk klinkt de roep richting politiek om de zondagsregeling van winkels te verruimen. Liefst ziet de middenstand dat alle regels op dit gebied overboord gaan. In dat geval staat het winkeliers vrij om op zondag open te gaan ja of nee. Alleen dan ontstaat ook een gelijk speelveld met buurgemeenten als Groningen, Smallingerland en Het Hogeland.

‘Niet tornen aan compromis’

Coalitiefractie VZ Westerkwartier heeft hier wel oren naar. Deze lokale partij had dit liberale model vorig jaar al in haar verkiezingsprogramma staan. Mede-coalitiepartij ChristenUnie daarentegen wil van verruiming van de openstelling van winkels, laat staat het volledig afzweren van de regels, niet weten. De CU wil onder geen beding tornen aan het compromis over de zondagsrust dat vorig jaar met de coalitiepartijen VZ, CDA en PvdA is gesloten.

Vuurproef

De lokale tegenhanger van VZ - de partij Sterk Westerkwartier - is van harte bereid dit vuurtje in de coalitie op te stoken. Zij heeft uiteraard de sympathie van de lokale middenstand en kan op voorhand rekenen op steun van mede-oppositiepartijen als VVD, D66 en GroenLinks. Raad Westerkwartier wacht hierover in november een debat. Grote vraag is of de coalitie deze vuurproef doorstaat.