Hele school in voetspoor overzeese Run for Kika

GRIJPSKERK – Alle kinderen van de openbare basisschool De Triangel nemen op vrijdag 18 oktober vanaf elf uur deel aan een sponsorloop. Schouder aan schouder steunen ze zo de ouders van de 4-jarige Nikki die op 3 november in New York aan de start verschijnen van de Run for Kika.

Vanuit de school hopen de leerkrachten een leuk bedrag aan het ouderpaar Edo Schotanus en Fardau Moojen mee te geven. Een kleine honderd schoolkinderen hebben hiervoor inmiddels sponsorkaarten ontvangen om elk looprondje op 18 oktober op het veld naast de school af te tikken voor een gezamenlijk goed doel. ‘Het zou natuurlijk geweldig zijn om Edo en Fardau met een mooi bedrag naar New York te kunnen laten gaan!’, zo luidt de oproep van de leraren. Iedereen is welkom de jeugd bij de sportieve actie aan te moedigen. Na afloop kunnen alle deelnemers zich groepsgewijs met de Kika-beer laten vereeuwigen of een selfie maken. De lokale bakkerij Jager heeft al toegezegd krentenbollen te regelen, Poiesz uit Zuidhorn en Jumbo Arkema uit Grijpskerk zullen de sporters van bananen voorzien en Le Souk uit Groningen draagt zorg voor noten en rozijnen.

Alert

Fardau Moojen (35) vindt het gewoon super dat er vanuit De Triangel zo snel en zo soepel op haar actie wordt gereageerd. ‘Nikki gaat er nog maar net naar school.’ Bij haar dochter is al op tweejarige leeftijd de schildklier verwijderd. Nikki kampt evenals haar moeder met een erfelijke aandoening waaruit schildklierkanker voortvloeit. ‘De operatie bij haar is helemaal gelukt’, zo kan Fardau Moojen met blijvend plezier over hun enig kind vaststellen. Een operatie bij haarzelf verliep op ook jonge leeftijd evenwel niet goed. ‘Het is nog steeds zoeken naar de juiste balans.’ Ze blijft daarom extra alert op lichaamssignalen voor het eventueel bijsturen van de voeding.

Lights

Ondertussen warmt Fardau zich op voor de grote oversteek over de Atlantische Oceaan. Op zondag 3 november is ze volgens plan paraat bij haar tweede marathon voor Kika in ditmaal New York. Bij de 50.000 deelnemers aan de run van 42,195 kilometer scharen zich dan ook haar vriend Edo en zijn broer Auke uit Onnen, Lotte Ottens uit Zuidhorn en de levensvrienden Marco van Brenk en Andrew Eversden. Samen vormen ze het team The Northern Lights dat geld inzamelt voor het vergroten van de genezingskans bij alle kankervormen bij kinderen. ‘Dankzij de medische technologie is de operatie bij onze dochter goed geslaagd. Dat motiveert je enorm om ook iets voor anderen te betekenen’, zo vertelt Fardau Moojen. Het team hoopt een bedrag van een halve ton te kunnen overdragen. De teller staat op dit moment iets boven de 38.000. Bij haar eerste Run for Kika-marathon in Valencia bracht een groep van vijftien man, waarvan zij deel vormde, ruim 85.000 euro in het laadje voor onderzoeksdoeleinden en behandeling.

Frisse bui

In eigen omgeving bereidt Fardau Moojen zich ondertussen voor op de grote dag in New York. Driemaal per week snelt ze door de buitenlucht. ‘Incluis de lange duurloop is het een kwestie van uitbouwen.’ Ze laat zich hierbij niet hinderen door weer of wind, maar grijpt alle kansen aan. ‘Een keer een hoosbui is niet erg. Dat voelt lekker fris, maar de buien moeten niet te lang duren.’ Recent heeft ze een duurloop van 32 kilometer, met enkele korte stops, kunnen volbrengen. De stappen die De Triangel heeft genomen, vindt ze hartverwarmend. ‘Een stimulans om door te gaan.’

Voor verdere informatie en donatie kijk op de site.

http://www.runforkikamarathon.nl/the-northern-lights

Tekts: Jelle Raap