B en W Westerkwartier moet in spoeddebat duidelijkheid verschaffen over 'schrikbarende' tekorten

Wethouder Bert Nederveen van de gemeente Westerkwartier moet woensdagavond tijdens een interpellatiedebat duidelijkheid verschaffen over de vraag of het college de touwtjes nog wel in handen heeft.

Dit naar aanleiding van verontwaardiging over plotseling opgelopen tekorten op onder andere de jeugdzorg en Wmo.

Voor de zomervakantie raamde het college de tekorten nog op 1,4 miljoen. Nu, amper drie maanden later, blijken deze met nog eens 2,9 miljoen te zijn gestegen.

Die verontwaardiging was reden voor lokale partijen GroenLinks en Sterk Westerkwartier om een interpellatiedebat aan te vragen. Woensdagavond tijdens de raadsvergadering krijgt de raad een mogelijkheid om het college te bevragen.

Naar de precieze achterliggende wegen blijft het vooralsnog gissen, aangezien wethouder Bert Nederveen niet op de behandeling van de begroting vooruit wilde lopen. Wel is duidelijk dat er op termijn op diverse voorzieningen extra moet worden bezuinigd.

Waarop, en hoe dat inwoners van het Westerkwartier zal treffen, is nu nog niet duidelijk. Daar zal het college tijdens vergaderingen over de begroting voor 2020 over beslissen. De eerste vergadering was dinsdagochtend.

Rekenen op een heldere uitleg

Diverse politieke partijen zijn op zijn zachtst gezegd niet blij met de opgelopen tekorten. Zo heeft VVD inmiddels via schriftelijke vragen haar onvrede geuit: “Wij vinden deze kostenstijging op WMO en Jeugdzorg schrikbarend”.

Fractievoorzitter Harry Stomphorst van Sterk Westerkwartier vraagt zich af wat er in de afgelopen maanden is gebeurd, dat het verschil ineens zo groot is. “Ik reken woensdagavond tijdens de raadsvergadering op een heldere uitleg van de wethouder”, zegt hij.

Volgens Klaas-Wybo van der Hoek, voorman van GroenLinks, is de hamvraag woensdagavond tijdens het debat of het college de zaken nog wel onder controle heeft.