‘Wij verkopen onszelf’

ZUIDHORN De naamplaten staan prachtig uitgestald voor schoenmakerij Pieter de Ruiter in de Hoofdstraat van Zuidhorn. De Ruiter geeft de bezoekers aan zijn kraam een folder mee om rustig thuis te bekijken. ‘Een verkoper in je nek werkt niet’, is zijn motto.

Op zaterdag 5 oktober bruist het centrum van Zuidhorn. Alle clubs, verenigingen en bedrijven laten zien wat er te koop en te doen is in het dorp bij het ‘Kom in Zuidhorn feest’. Het evenement brengt veel mensen op de been. Het mooie weer is een cadeautje op deze eerste zaterdag van oktober. Op de Dorpsvenne klinkt er muziek. De spinners voor Stichting ALS Nederland jagen zich in het zweet voor het goede doel. In het midden van het plein speelt de jeugd een partijtje hockey.

„Wij verkopen onszelf”, zegt een lachende Leentje Veltrop. Samen met Baukje Donker probeert ze vrijwilligers te werven voor Zonnehuisgroep Noord. „Vanuit het vereningsleven zijn we op zoek naar gezellige mensen. Op dit moment is er veel behoefte aan vrijwillgers die willen helpen met zwemmen.”

Bezoeker Willem Bakema uit Grootegast loopt in zomertenue een rondje over de markt. „Ik kom hier omdat mijn moeder hier woont”, lacht hij. Maar dan serieus: „Ik vind het een erg leuk initiatief dat de bedrijven en de clubs zich presteren als in ‘Dit zijn wij!’ En het weer zit mee.”

Dat je in Zuidhorn maar kunt kiezen welke sport je wilt beoefenen of waar je moet zijn voor de beste parfum of tuingerei wordt hier vanmiddag nog eens vet onderstreept.

Ineke Doornbos