Hovocubo maatje te groot

LEEK – Yoshua St. Juste was vrijdagavond in Leek de grote afwezige bij landskampioen Hovocubo. Althans op de speelvloer, want de Nederlandse zaalvoetbalvedette vertoonde zich wel degelijk in het Sportcentrum.

Vanaf de bank zag de geblesseerde Groninger zijn ploeg met 2-8 winnen. Vooraf, in de rust en na afloop van de bekerpartij trof de vriendelijke sterspeler heel wat oude bekenden. Dat eerstedivisionist Leekster Eagles een maatje te klein bleek, mocht geen verrassing heten. Ook zonder St. Juste beschikt coach Sander van Dijk over een ijzersterke formatie. Feitelijk zijn alle ‘Hovo’-spelers international, al stellen ze zich niet allemaal (meer) beschikbaar voor het Oranje van bondscoach Max Tjaden.

Aardige show

Bij vlagen maakten de Noord-Hollandse bezoekers er een aardige show van. Na de eerste 20 minuten zuivere speeltijd stond het 0-4 en het einde kwam dus bij 2-8. De 0-6 leverde spontaan applaus van het Leekster publiek op. Na een prachtig uitgespeelde aanval was doelman Erwin Mensink in de luren gezegd en Appie Attahiri kon het verlaten doel simpelweg niet missen. Mensink keepte trouwens moedig en sterk. Bij de soms prachtige tegentreffers was hij volkomen kansloos.

Op 0-6 deed Luciano Matulessy met een droge knal iets terug (1-6). Voor het tweede Eagles-doelpunt tekende Karim Layeb, die met een eigen treffer ongelukkig was begonnen. De adelaars van oefenmeester Martijn Alssema weerden zich verdienstelijk, maar wanneer de gasten zich even druk maakten was er geen houden aan. Vrijdag 27 september speelt Leekster Eagles thuis tegen nieuwkomer ONR uit Roden.

Verrekte enkelbanden

Yoshua St. Juste had het merkbaar naar de zin. Anderhalve week geleden verrekte hij op de training zijn rechter enkelbanden. Daardoor mist de zelden geblesseerde baltovenaar volgende week de dubbele oefeninterland tegen Servië. Oranje bereidt zich voor op de WK-kwalificatiepoule die vanaf 19 oktober in Roemenië wordt afgewerkt. Daar moet Nederland eerste of tweede worden.

Vanaf 13 oktober is St. Juste met Hovocubo actief in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Tegenstanders in de Champions League-groepsfase zijn de sterke Franse kampioen Toulon, de kampioen van Kosovo en gastheer Minsk. Alleen de winnaar gaat door. ,,Het wordt moeilijk, maar we maken zeker een kans’’, denkt St. Juste. Momenteel staat de 28-jarige vedette op 53 ‘caps’.

Tot zijn spijt verloor zijn jongere broer Jerry (1. FSV Mainz 05) vrijdagavond met 3-2 van FC Schalke 04. Yoshua behartigt de belangen van Jerry, die tot voor kort Feyenoord diende. Zelf meldde Yoshua zich als 13-jarige bij Leekster Eagles, waar hij al snel opviel. Vijf jaar later verliet hij het Westerkwartier en sindsdien kwam hij uit voor de topclubs FC Eindhoven en Hovocubo. In West-Friesland is Yoshua St. Juste bezig aan zijn tweede periode. Hovocubo wil ook Europees aan de weg timmeren en die ambtie spreekt hem aan.

Wessel Aslander