‘Ik heb nog nooit iets in de natuur gegooid’

LEEK „Toen ik van de zomer in het bos van Nienoord liep viel mij op hoeveel zooi er eigenlijk op de grond lag”, vertelt Joren van de Ploeg van Master Eventz. „Ook mijn vrienden gooien wel eens dingen op straat en het is best ongemakkelijk om daar iets van te zeggen.”

Joren besloot in Leek de oproep van de wereldwijde burgeractie van World Cleanup Day op te pakken en verzamelde zo’n twintig mensen die op zaterdagochtend 21 september willen helpen met de schoonmaakklus op Nienoord, de haven en het centrum.

„We beginnen al met onze eerste plastic verzameling”, lacht Astrid terwijl ze de handschoenen uit de plastic verpakking haalt. Astrid is samen met haar dochters Daniek en Ninte gekomen. „We zaten laatst in de auto toen het WNF reclame voor deze actie maakte. Ik zei tegen de meiden: ‘Daar doen we aan mee’. Gewoon om er van bewust te worden wat je allemaal op straat ziet.” Daniek twijfelde eerst nog of ze mee zou gaan. „Ik heb nog huiswerk, folders en ik weet niet of ik het wel leuk vind om zo lang te lopen.”

Annelies is helemaal uit Leeuwarden gekomen om mee te doen aan de actie. „Friesland ken ik nu wel en ik wilde iets bij het water. Mijn bewustwording voor het milieu neemt toe. Ik heb een regenton en zonnepanelen. Toch vindt ze dat de ideeën over het milieu ook wel door kunnen slaan. „André Kuipers opperde laatst om de maan te gebruiken als extra verblijfplaats voor de mens. Daar schijnt nu al tweehonderd ton afval te liggen, ook veroorzaakt door de mens. Waarom zouden wij daar verder moeten met onze slechte gewoontes?”

„Die stomme peuken”, mompelt Ninte. De zoveelste verdwijnt in de zak. „Ik heb nog nooit iets in de natuur gegooid”, zucht ze.

Ineke Doornbos