Kinderen uit Marum en Vriescheloo stappen voortaan vaker op de fiets

Kinderen en hun ouders doen er verstandig aan vaker de fiets te pakken. Fietsen is immers gezond? Scholen in Marum en Vriescheloo worden hiertoe de komende drie weken extra aangemoedigd.

Driekwart van de 185 leerlingen van openbare school de Springplank in Marum komt nu al regelmatig op de fiets naar school. Maar volgens directeur Tjibbe Jan Werksma kan het altijd nog beter. Als het regent zetten papa of mama hun kroost met de auto gauw even af bij de school. Dat zorgt voor onveilige situaties. Bovendien zie ik met eigen ogen hoe leerlingen soms vreemde capriolen uithalen op de fiets. Dat kan een stuk veiliger. Reden voor ons om het project Hibike te omarmen’’, zegt hij.

De kinderen uit de groepen 6, 7 en 8 worden de komende vier weken aangemoedigd vaker de fiets te pakken. Niet alleen als zij iedere dag op weg gaan naar school. Maar ook als ze opa en oma, sportclub of muziekles bezoeken. Ander onderdeel van het project is dat de kinderen worden uitgenodigd in het weekeinde een avontuurlijke fietstocht te maken samen met papa en mama. Doel is het om bewegen van de kinderen te stimuleren

,,Als kinderen dagelijks meer bewegen, is dat goed voor hun gezondheid. En gezonde kinderen leren beter’’, legt Arjan van der Zwaag van de provincie Groningen uit. Dat was vrijdagmorgen bij de aftrap van het project. Op het plein van de Springplank was deze ochtend een speciaal fietsparcours met heus zebrapad uitgezet dat door de leerlingen op de fiets werd afgelegd.

Uitrol naar meer scholen

Het pilotproject vindt de komende vier weken plaats op twee scholen in de provincie. Behalve de Springplank in Marum is dat school De Driesprong in Vriescheloo. Als de pilot ertoe leidt dat veel meer kinderen liefst mét hun papa en mama meer in beweging komen, is het project geslaagd. Dan volgt de komende twee jaar een uitrol over een kwart van alle basisscholen in de provincie, meldt Simone Schuiling. Zij is Huis voor de Sport betrokken bij het project.

High-five

Hoe bereik je dat kinderen veel vaker de fiets pakken? Dat gebeurt door de kinderen voor hun fietsprestaties te belonen. Volgende week krijgen ze punten voor iedere dag dat ze op de fiets naar school komen. In week 2 is dat het geval als zij de fiets pakken onderweg naar opa en oma, sportclub of muziekles. En in de derde week als de kids erin slagen hun ouders ertoe te bewegen om ook op de fiets te stappen. Bijvoorbeeld om de kinderen te begeleiden op weg naar school. Of om in het weekeinde samen een fietstocht(je) te maken. Wie veel punten verzamelt, maakt kans op mooie prijzen. ,,Liefst willen we dat de kinderen bij het voorbijfietsen elkaar begroeten door middel van een high-five’’, zegt Schuiling.

‘Ik zou me schamen’

Een leerling van groep 8 is natuurlijk al te oud om nog door papa of mama op de fiets naar school te worden gebracht. ,,Bij mij gebeurde dat, toen ik in groep 6 zat’’, vertelt de 12-jarige Elise. ,,We woonden toen nog maar pas in Marum. Ik moest de weg naar school toen nog vinden.’’ Papa of mama die haar nu nog op de fiets nog begeleiden op weg naar school lijkt Elise helemaal niks. Ze bekent: ,,Dan zou ik me schamen.’’