Boerderij Oosterheerdt I Historisch correct

De Bed & Breakfast kwam vrijdag de 13 e september prominent in beeld bij Omroep Max. Maar bij de boerderij Oosterheerdt vinden nog veel meer activiteiten plaats. En het belangrijkste is wellicht dat het ook nog echt een boerderij is. Want als zodanig is het aan het eind van de 19 e eeuw gebouwd. Het maakt onderdeel uit van het landgoed Nienoord dat in 1950 in eigendom overging van de familie Van Panhuys naar de gemeente Leek. Tot in de jaren 70 bleef het een boerderij. Daarna werd de Oosterheerdt, na een restauratie, onderdeel van het zogenaamde werkvoorzieningsschap. Vooral bekend onder de huidige naam Novatec.

Enkele jaren geleden heeft de gemeente Leek het pand verkocht. Mike en Ria van der Most waren met hun bedrijf “De Scheperij” al zichtbaar aanwezig op het landgoed. Na de overname van de Oosterheerdt is dat alleen maar verder gegroeid. Niet alleen een schaapskudde. Maar vooral ook het schapendrijven. Het zorgt letterlijk voor meer leven op het landgoed. En op het landgoed Nienoord rondlopend zie je nog veel meer verschillende soorten dieren die er dankzij Mike en Ria rondlopen. Niet in de laatste plaats ook de nieuwe dieren in het hertenkamp. Maar terug naar de boerderij.

Zaterdag 14 september had de Memorywalk zijn begin en eindpunt bij de Oosterheerdt. Toen is ook de foto gemaakt. Maar het was die dag ook open monumentendag. En het zal u, kijkend naar de foto, wel niet verbazen: De boerderij Oosterheerdt is ook een rijksmonument. Veel woorden worden in het Rijksmonumentenregister gebruikt voor de beschrijving van de voorgevel. De voorgevel die trouwens richting de borg Nienoord staat, en niet richting de weg, de Tolberterstraat. In die voorgevel zitten twee ronde raampjes met daarin een zogenaamde Davidster. In een gesprek met de beroemde historicus van de stad Groningen, Beno Hofman, kwam naar voren dat het een modegril was uit de tijd van de bouw. Veel gebouwen hebben of hadden het. Het heeft dus waarschijnlijk niets met het Jodendom te maken. Maar in de voorgevel lijkt ook een zogenaamd “alziend oog” te zitten. Dat is een driehoek met een oog daarin. Beide genoemde symbolen zijn ook in gebruik bij de vrijmetselarij. En de borgheer Van Panhuys was wellicht vrijmetselaar? En dan de gevonden kelder, wellicht niet enkel een kelder maar het begin van een onderaardse gang naar de borg Nienoord?

Albert Graansma