Rommelmarkt Leek succes door saamhorigheid

LEEK „We zijn de hele week al in touw”, vertelt Aletta Fockens van de organisatie van de Rommelmarkt van de Hoeksteen. „En we werken natuurlijk samen het hele jaar toe naar dit evenement. „Geweldig!” Vrijwilligster Nienke loopt ook al jaren mee. „De saamhorigheid is het geheim van deze Rommelmarkt. En de gezelligheid. Dat zie je op de vrijdagochtend voordat de markt losbarst. Dan keutelt iedereen lekker wat om en doet zijn eigen ding”, aldus Nienke.

Vrijdagavond 13 september is het rond half zeven lekker druk bij de Hoeksteen. Vanaf twee uur is de markt los. Voor de 45e keer verkoopt de kerk op spullen voor allerlei goede doelen. Dit jaar zijn dat er acht, waaronder Speelweek Leek, World Servants en Stichting Babyspullen. Er ligt ‘rommel’ in overvloed op de planken van de kraampjes. Elk jaar is dat weer goed voor een mooie opbrengst. Anneke zit achter de dozen met cd’s. „Het wordt goed betaald”, lacht ze. „Ik heb eerder ook wel buiten gestaan bij de curiosa en help altijd mee met kleding sorteren. Het wordt wel steeds lastiger om vrijwilligers te krijgen. De 65 plussers denken op den duur ook:’Bekijk het maar’ en de jeugd is er niet snel voor te porren.

Najat is met haar vriendin op de uitgestalde spullen afgekomen. „Ik ben altijd op zoek naar dingetjes in huis. Ik zoek een espresso-apparaat. Maar misschien had ik eerder moeten komen toen de markt net open ging.”

De lucht van oliebollen en frikandellen vermengt zich op het plein. Ondertussen draait het rad van fortuin voor een diepvrieskip en een hok met tortelduifjes. In de hal van de kerk speelt een accordeonist de melodie van ‘Brandend Zand’. Een luisteraar spoort het publiek aan met „Kom op mensen, die man staat er niet voor....”. Dan volgt er een klein applaus.

José is al vanaf haar negende jaar actief bij de Rommelmarkt. „Mijn vader was vroeger hulpkoster, ik woonde hier zo’n beetje”, vertelt ze. „Ik hielp mijn moeder vroeger met gehaktballetjes draaien voor de de soep en nu zit ik in de puddingbroodjes.” Daar worden zo’n 2000 van verkocht tijdens het Rommelmarktweekend.

Ineke Doornbos