Grunn in the Park: best een beetje trots op onze cultuur

LEEK In Groningen zijn we geen Friezen. Friezen zijn gruts op hun taal en cultuur en dragen dat ook heel duidelijk uit in Groningen vinden we dat 'minder kon met onze taal en cultuur, maar we schreeuwen het niet zo van de daken.

Tenminste, meestal niet... Zondagmiddag was dat even ander. In het openluchttheaiter van Nienoord was Grunn at the Park, een heerlijk (muziek)festival waar de Groningse taal en de Groninger fenomenen werden gevierd. We koesteren onze bijzondere taaldingetjes: we zeggen Moi in plaats van Hoi. En: 'Wen er maar aan'. Zeg het zo laag mogelijk qua toon om over te komen als een echte Stadjer. Werkt het beste. Zeg ook ‘ja’ achter elke zin. Met een lange aaaa. “Lekker duidelijk, jaaaaaaaa. Toch. Of niet tan?”

Woon je in Grunn, dan eet je een eierbal, dus ook zondag in Leek. Hoort erbij. De ultieme Groningse oersnack is een soort kroket met gekookt ei. Beetje vreemd, maar wel lekker. Het is zelfs cultureel erfgoed en geniet een bijna legendarische status.

Of Groninger poffert: een soort broodcake met krenten en rozijnen, dat gekookt wordt in een zogenaamde pofferttrommel. Op het platteland aten de boeren dit vroeger als maaltijd, nu wordt het vooral als toetje gegeten.

Zondag speelden Groninger artiesten Groningse liedjes. En gezellig dat het was! Af en toe een buitje, maar dat maakte ons de pis nait lauw...