Noar Huus: Western op z’n Westerkwartiers

Theaterwestern Noar Huus is gebaseerd op de lievelingsfilm van regisseur Saskia Broertjes, Oh Brother Where Art Thou. Maar wat waarschijnlijk alleen echte filmliefhebbers en echte kenners van de klassiekers zullen weten, is dat de film van The Coen Brothers op haar beurt weer is gebaseerd op de Odyssee waarin Griekse held Odysseus na jarenlange omzwervingen eindelijk weer zijn weg naar zijn huis en zijn familie vindt. De Odysseus in Noar Huus is Berend, een rol voor Kees Jan Luursema. ,,Berend bracht zijn jeugd door in het Westerkwartier en verlangt, na een veelbewogen en crimineel leven in Rotterdam, terug naar vroeger, terug naar het Westerkwartier. Terug naar huis. De voorstelling is dan ook echt een ode aan het Westerkwartier: het landschap en de mensen die het gebied bevolken”, vertelt Saskia Broertjes.

Komisch openluchtspel voor de hele familie

Dat betekent overigens niet dat er niets te lachen valt. Integendeel. Scenarioschrijver Jan Houwing schreef een luchtig en komisch stuk voor de hele familie. ,,Berend heeft zijn makkers Harrie en Joop, echte Rotterdammers, meegelokt naar Groningen”, zegt Broertjes. ,,Ze weten niet wat ze overkomt en dat zorgt voor ongemakkelijke situaties en komische misverstanden.”

Western op z’n Westerkwartiers

Net als in de film van The Coen Brothers wordt het westerngenre lekker uitvergroot. Dat gebeurt onder andere door middel van de muziek van componist Roelf Postma, die met de muziek verwijst naar lekker smerige swamp, weelderige folk, country en jazz. Een groot gelegenheidskoor wordt daarbij begeleid door een live orkest. Ook het decor en de kostuums ademen Western. ,,Maar wel op z’n Westerkwartiers”, aldus de regisseur. ,,Het decor van Janco van Barneveld is gebaseerd op de rijdende karavanen in strips als Lucky Luke, maar is óók een ode aan de platte kar, boerenwagens die hier op het land worden gebruikt.” Gerda Schepers maakte samen met Fokko Jelsma de kostuums. Zij lieten zich inspireren door oude series zoals de boefjes en ook stripverhalen: met name de Daltons uit -wederom – Lucky Luke, vormden een inspiratiebron.

Vele handen maken licht werk

Om dat allemaal voor elkaar te krijgen zonder een budget à la Soldaat van Oranje, werd een enorm beroep gedaan op vrijwilligers uit de omgeving. ,,Maar ook dat is gewoon zoals het werkt hier in het Westerkwartier”, vertelt Broertjes. ,,Als er iets moet gebeuren dan rukt de hele buurt uit. Iedereen kent wel iemand die handig is, een platte kar heeft staan, een muziekinstrument speelt of kan dansen.” Op die manier zijn er zeker honderd mensen betrokken bij het stuk, waarvan een groot deel uit vrijwilligers bestaat.

Dat Noar Huus een ode is aan het Westerkwartier moge duidelijk zijn, maar met het stuk willen de makers het gebied ook eens op de kaart zetten als een plek waar iets gebeurt. Waar iets te beleven valt. ,,Het gaat vaak, en terecht, over de aardbevingen en andere problematiek. Dat speelt hier in het Westerkwartier niet zo. Maar er gebeurt een heleboel, en dat mag ook wel eens gezegd worden.”

Noar Huus speelt van 18 tot en met 28 september in het weiland bij Camping en Boertel de Maarsdijk in Niekerk (Maarsdijk 3, Niekerk). Tickets en informatie is te krijgen via www.noarhuus.nl en via fysieke verkooppunten:

· Zuidhorn: ’t Kappertje Delicatessen, Hoofdstraat 29b, Zuidhorn

· Niekerk: Coöp Bellinga, Bloemersmastraat 12, Niekerk

· Grootegast: Hazenberg, Dier & Tuin, Rondweg 5, Grootegast

· Leek: Biocorner Leek, Tolberterstraat 19, Leek