Spetteren bij Brandweerdag Nienoord

LEEK „Lisa hou op met piepen.” „Ik heb het gewoon zo warm”, zucht Lisa tegen haar vader. Warm is het zeker op de zonovergoten Brandweerdag op landgoed Nienoord, zaterdag 24 augustus.

De rij met buggy’s begint al ver voor de ingang, het restaurant is voor twaalf uur al stampvol en ook het terras is gewild. Gelukkig is er genoeg keuze in verkoeling op het park. De jeugd spettert en glijdt, er zijn opblaaszwembadjes en natuurlijk een brandweerspuit die iedereen mag uitproberen.

Milan uit Grijpskerk glibbert van de waterbaan, plonst in het bad en klautert snel weer naar boven om weer van voren af aan te beginnen. Midden op het grasveld staat de grote brandweerauto van Bosbrandweer Niebert. De kids mogen allemaal achter het stuur kruipen om te ervaren hoe het voelt een echte brandweerman of vrouw te zijn. Marshall van Paw Patroll komt straks ook nog langs..

Mark en zijn broertje Roel uit Uithuizermeeden zijn met hun ouders naar het festijn gekomen. „We zijn hier bekend”, zegt hun papa. „Bij de Stoomdagen zijn we ook altijd aanwezig. Dit is natuurlijk heerlijk met dit warme weer.” Mark mag de spuit uitproberen en blust als een echte professional een keukenbrandje.

„Kom Ollie we gaan even in de brandweerauto kijken”, zegt zijn papa. Het ventje heeft er niet veel oren naar. De vader van Mathilde tilt zijn dochter bovenop de rode wagen. Trots steekt ze haar duim op. De hele dag nog is het spetteren op Nienoord.

Ineke Doornbos