Westerkwartiertje: ‘Subsidie Humanitas betaalt zichzelf terug’

WESTERKWARTIER Grootegast, Leek, Marum, Zuidhorn en de oude gemeente Ezinge vormen sinds dit jaar de gemeente Westerkwartier. Deze krant volgt de nieuwe gemeente op de voet. Deze week: voorzitter Bianca Kaatee van Humanitas Westerkwartier. Zij was eerder PvdA-raadslid in Leek.

Mist u de politiek?

,,Ik heb het 13 jaar met veel plezier gedaan. Eerder was ik al gevraagd om voorzitter te worden van Humanitas. Doordat ik geen raadslid meer ben, heb ik hiervoor nu de handen vrij.”

Wat doet Humanitas?

,,Wij zijn een vrijwilligersorganisatie die hulp en ondersteuning bieden aan inwoners die dat nodig hebben. Bijvoorbeeld aan mensen die in armoede verkeren, moeite hebben met het opvoeden van hun kinderen of hulp nodig hebben bij hun thuisadministratie.”

Hoeveel mensen bereikt u in het Westerkwartier?

,,Vorig jaar boden de 125 vrijwilligers die bij ons actief zijn, hulp aan 400 huishoudens. Dit jaar worden dat naar verwachting 500 tot 550 huishoudens.”

Wat vraagt u van de nieuwe gemeente?

,,Met de vier oude gemeenten hadden we ieder afzonderlijk een werk- en subsidierelatie. Voor volgend jaar hebben we een subsidie van in totaal 225.000 euro aangevraagd. Het wordt spannend of de gemeente bereid is dit aan ons toe te kennen. Dit bedrag is de optelsom van de subsidies die wij voorheen kregen van de oude gemeenten. Omdat er nieuwe taken bij zijn gekomen, zoals opvoedondersteuning en hulp aan jongeren met schulden, is het aangevraagde subsidiebedrag iets hoger uitgevallen.”

Westerkwartier moet bezuinigen. Denkt u dat het geld er komt?

,,Omdat Humanitas een vrijwilligersorganisatie is, zijn misschien niet alle raadsleden ervan doordrongen dat wij de subsidie hard nodig hebben. Want om het vrijwilligerswerk draaiende te houden, is een aantal protessionals nodig. De gemeente verdient de subsidie aan ons dubbel en dwars terug. Want door begeleiding van een gezin gedurende maximaal anderhalf jaar kan plaatsing van bijvoorbeeld een moeilijke puber in de jeugdzorg worden voorkomen. Dat scheelt een hoop kosten. En met hulp bij thuisadministratie kan worden voorkomen dat later dure schuldhulpverlening nodig is.”