‘De prinses ontvoert de jongens’

LEEK Met zo’n 240 kinderen en 60 vrijwilligers is de Speelweek Leek los. Op de Bult achter het gemeentehuis wordt er de hele week getimmerd voor het thema Disney.

Lourens Fokkinga heeft voor het eerst de organisatie in handen. „Het is altijd wennen de eerste keer en of het lukt om de kinderen mee te krijgen tijdens de dans. Ik doe veel aan theater maar kindertheater is een verhaal apart. Gelukkig heb ik hulp dus dat komt vast goed.”

Voor er gespijkerd kan worden is er eerst een run door de begeleiders voor het beste hout. Daarna volgt er overleg hoe de hutten gemaakt moeten worden en wie wat gaat doen voor het mooiste kunstwerk. Begeleidster Astrid van der Vaart is voor het negende jaar paraat. „Ik doe dit voor de kids, om het voor hen zo leuk mogelijk te maken. Er is strijd maar op een leuke manier. Ik wil wel graag winnen met mijn team”, lacht ze. Voor de vrijwilligers is het avondprogramma, met barbecue en andere leuke activiteiten, ook interessant. „Als dat er niet was voelde ik wel een drempel om de begeleiding te blijven doen. We zijn als vrijwilligers heel close”, vertelt ze.

Daan is het zat. „Wanneer gaan we bouwen?” Anna en Julia vinden het verven en het bouwen het leukste. „Wij maken het snoephuisje van Hans en Grietje”, verklapt Anna. Emma verheugt zich op de vrijdagavond met het vuur en het feest maar vindt het bouwen ook erg leuk. Ze is voor de vijfde keer op de bult. „Wij doen iets met het verhaal van UP maar weten niet zeker of dit van Disney of van DreamWorks is.” Begeleider Brent probeert zijn team warm te maken voor het huis van Willy Wortel. De kids vragen zich af hoe dat er uit moet zijn. „Zullen we het huis volhangen met uitvindingen?”, probeert hij. Hier kan de jeugd mee uit de voeten.

„Wij hebben ons eigen Disneyverhaal bedacht”, vertelt een enthousiaste Annelie. „Het is altijd de prinses die ontvoerd wordt. Nu laten we de jongens ontvoeren door de prinses”, zegt een vastberaden Rosaly. Vrijdag zullen ze voor de jury een toneelstukje opvoeren. Voor het zover is zal er nog flink gespijkerd moeten worden.

Ineke Doornbos