‘Ik laat mijn moeder even uit.’

ZEVENHUIZEN „Ik ben eigenlijk op zoek naar een begrafenistasje”, zegt mevrouw Tuinstra uit Tolbert. Ze laat haar versleten exemplaar zien. „Gelukkig heb ik ze niet vaak maar ik vind het wel prettig om een klein leren tasje bij me te hebben als ik eens naar een begrafenis ga. „Kijk maar even rustig mevrouw, kwaliteit is onze reclame.” Jan de Jong uit Emmen prijst zijn lederwaren vol enthousiasme aan. Hij is erg tevreden over zijn handel. „Zodra de markt los gaat heb ik onmiddellijk klanten. De organisatie is super geregeld hier in Zevenhuizen, daarom kom ik ook altijd terug.”

Coba Cordes uit Leek staat achter haar kraam met tupperware en is op zoek naar consulenten. „We willen graag meer mannen.” Die worden volgens haar eerder geloofd. Mevrouw Heijkens uit Peize staat eenzaam achter de rijkelijk gevulde bakken met snoep. Ze is tevreden over de verkoop van vandaag. „Als ik zin heb pak ik een snoepje. Inmiddels heb ik wel suiker”, grijnst ze.

Jolanda loopt met haar moeder aan de arm. „Ik laat haar even uit”, lacht ze. Mijn zus struint hier ook ergens rond. Gewoon even koekeloeren voor de lol, meer niet. Voor de muziek komen we zeker niet, daar lopen we het liefst met een grote boog omheen, afschuwelijk!”

Onder de muziek komen de bezoekers van de markt onmogelijk uit. In de kraam voor het podium waarop ‘Geen cent te makken’ wordt vertolkt gaat het ene na het andere biertje over de toog. Het volk is uitgelaten en host lekker mee. Zo hoort dat op een feest. En dat gaat de hele week nog door in Zevenhuizen.

Ineke Doornbos